Jouw Verhaal over Geluk

Het is niet ongebruikelijk dat creatieve professionals een enorme inzet hebben en in hun werk ontzettend genieten, maar daarbuiten stuurs en vijandig zijn. Michelangelo genoot van het beeldhouwen, maar zodra hij zijn werk neerlegde veranderde hij in een tamelijk onprettig mens.  Dit voorbeeld en talloze andere voorbeelden herinneren ons eraan dat de flow die in creatief werk is bereikt, niet noodzakelijk garandeert dat ook de rest van het leven met flow gezegend is.

Als jij van jouw werk en jouw vriendschappen zou genieten en elke uitdaging zou beschouwen als een kans om nieuwe vaardigheden te leren, zou jouw leven de grenzen van het alledaagse overschrijden. Jij zou lang en gelukkig leven, in de woorden van de verhalenvertellers. Maar zelfs dit garandeert niet dat jouw ervaring een gelukkige ervaring is. Zolang het genot stukje bij beetje voortvloeit uit activiteiten die niet altijd op betekenisvolle met elkaar verbonden zijn, is men nog altijd kwetsbaar voor de grillen van de chaos. Vroeg of laat zal de betrokkenheid bij het creatieve werk minder worden. Partners sterven, kinderen worden groot en verlaten het ouderlijk huis. Als wij de optimale gelukservaring maximaal willen benutten, moeten we de controle over ons verhaal dat wij onszelf vertellen met nog 1 aspect uitbreiden.

Wij hebben het dan over het leven als een grote flow ervaring. Zij Leefden lang en Gelukkig. Als je een doel wil bereiken dat moeilijk genoeg is en waaruit alle andere doelen automatisch voortvloeien en als jij alle energie steekt in het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om dat doel te bereiken, dan zullen jouw handelingen en gevoelens in harmonie zijn en zullen de afzonderlijke delen van het leven een geheel vormen – en elke activiteit zal ‘ zinvol’ zijn in het heden, maar ook in het perspectief van het verleden en de toekomst. Op die manier is het mogelijk om zin te geven aan het leven in zijn/haar totaliteit.

Maar is het niet ongelooflijk naief om te denken dat het leven een coherente, allesomvattende betekenis heeft? Voor een individu maakt het niet uit wat het uiteindelijke doel is, zolang het maar de moeite waard is om er een heel leven energie in te steken. Iemand wil wellicht zoals Dante een alomvattend verhaal over de menselijke conditie schrijven, een ander wil een geneesmiddel voor kanker ontdekken. Zolang er een duidelijk doel is, een queeste, de actie in het kader van duidelijke regels kan plaatsvinden en er een mogelijkheid bestaat tot concentratie en betrokkenheid, kan elk doel zin geven aan iemands leven.

De macht van jouw verhaal

De macht van jouw verhaal is dat het orde schept in de inhoud van jouw ervaringen door deze te integreren in een verenigde flow ervaring. Mensen die zichzelf het verhaal vertellen dat hun leven zinvol is, zeggen vaak dat ze een doel hebben dat uitdagingen genoeg biedt om beslag te leggen op al hun geestelijke en lichamelijke energie, een doel dat ze het gevoel geeft dat hun leven waardevol is. Er is dan sprake van een doelbewustheid. Om flow te ervaren moet je jouw handelingen een doel geven: iets op een bepaalde manier bewerkstelligen. Het doel  is in veel gevallen niet belangrijk. Wat telt is dat het onze aandacht richting geeft en betrekt bij een activiteit die kans van slagen heeft en genot verschaft. Op die manier kunnen creatieve mensen hun hele leven richting geven aan hun energie. De afzonderlijke doelen van de verschillend creatieve activiteiten komen samen in een portfolio uitdagingen die zin geeft aan hun doen en laten.

Het is niet voldoende wanneer we een doel vinden waarin alle andere doelen worden verenigd – wij moeten tevens de uitdagingen aangaan die dat doel ons biedt. Het doel moet resulteren in een doelbewust handelen, een streven naar het bereiken van dat doel. We kunnen dit vastberadenheid noemen, de sterke wil om eeen doel te bereiken. Van belang is niet zozeer of iemand dat doel daadwerkelijk bereikt maar in welke mate hij zich ingespannen  heeft om dat doel te bereiken en hoeveel energie hij verspild heeft.

Wanneer men vastberaden naar een belangrijk doel streeft en de uiteenlopende activiteiten samenkomen in een verenigde flow ervaring, zal er in het verhaal dat jij jezelf vertelt een harmonie ontstaan. Iemand die zijn verlangens kent en doelbewust streeft naar de vervulling daarvan, is iemand wiens gevoelens, gedachten en handelingen met elkaar in overeenstemming zijn, en is dus tevens iemand die een innerlijke harmonie heeft weten te creeren. In vrijwel elk tijdperk was er een soortgelijk concept waarmee deze noodzakelijke stap op weg naar een goed leven werd beschreven. Iemand die ‘ harmonieus’ is, ongeacht wat hij doet of wat er om hem heen gebeurt, weet dat zijn geestelijke energie niet wordt verspild aan twijfel, spijt, schuld en angst, maar altijd nuttig wordt gebruikt. Innerlijke harmonie leidt uiteindelijk tot de innerlijke kracht en rust die wij zo bewonderen in mensen die met zichzelf hebben leren leven.

Doelbewustheid, vastberadenheid en harmonie maken het leven tot een geheel en geven het zin door het te veranderen in een grote flow ervaring. Wie deze toestand bereikt, zal nooit meer het gevoel hebben iets echt te missen. Iemand van wie het verhaal zo op orde is, hoeft niet bang te zijn voor onverwachte gebeurtenissen of zelfs de dood. Elk moment zal zinnig zijn, en veel momenten zullen genot opleveren. Dit klinkt zeer aantrekkelijk. Dus hoe bereiken we dit?

Wat is jouw Verhaal?

 • Haal het beste uit jezelf in 2 uur persoonlijke verhaal coaching
 • Doelgericht aan de slag met je persoonlijke coachvraag
 • Succesvoller in je werk door meer inzicht in jouw verhaal, jouw drijfveren en de hoofdrolspelers in jouw verhaal – jouw talenten
 • 2 uur sessie 1 op 1
 • Prijs is Euro 295 exclusief BTW

Ga samen met Peter de Kuster een ontdekkingsreis maken in een inspirerende boekhandel. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden om het verhaal te ontdekken en onderzoeken dat jij jezelf vertelt over jezelf en het leven en werk waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. De manier waarop jij jezelf verhalen vertelt over jezelf tegen jezelf over jouw passie voor jouw werk, jouw familie, jouw vrienden,  jouw geluk, jouw betekenis, jouw geld, jouw gezondheid – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

04-Mike-Stilkey-Books-used-as-Canvasses-for-Paintings-www-designstack-co

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

Praktische Informatie

Tijd:     2 uur verhaal coaching sessie,  1 op 1

Prijs:    Euro 295 exclusief BTW

Data:    Te reserveren

Je resultaten na Wat is jouw Verhaal?  coaching

Wat verhaal coaching je oplevert, hangt af van jouw vraag en wensen. Voorafgaand aan de verhaal coaching stem je het gewenste resultaat af met Peter.

Je kunt denken aan:

 • Je talenten optimaal inzetten
 • Meer plezier en succes uit je werk halen
 • Richting geven aan je werk en persoonlijke ontwikkeling
 • Denk- en gedragspatronen die je belemmeren doorbreken
 • Je ambities met meer energie waarmaken
 • Een gezondere work-life balance
 • Succesvol samenwerken en sterker communiceren

Locatie:  Deze sessies worden aangeboden in inspirerende boekhandels in Eindhoven, Den Bosch,  Antwerpen, Maastricht, Den Haag, Utrecht, Nijmegen,  Rotterdam en Amsterdam

Voor informatie mail naar peterdekuster@hotmail.nl of door hem te bellen op 06 33661772

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Story teller Peter de Kuster is oprichter van Passie Pensioneert Nooit. Zijn kracht ligt in het inzichtelijk maken van de kracht van verhalen en deze toepassen op jouw alledaagse leven. Als spreker en moderator weet hij op een persoonlijke en ontspannen manier precies datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet.