Passie Pensioneert Nooit voor Sandra Minten

Mijn naam is Sandra Minten. Ik ben al jarenlang leerkracht en sinds december 2018 ook fotograaf.

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? 

Dan zeg ik direct: mensen. Een mens is een mens omdat er anderen zijn. Menselijk gedrag is iets wat me ontzettend interesseert in beide beroepen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? 

Geluk zit denk ik aan het einde van een reeks. Dan bedoel ik niet dat geluk zich pas aan het einde van het leven openbaart, maar meer dat het vooraf gegaan wordt door zingeving en autonomie. Dat wanneer ik gekozen heb om iets te doen, het na mijn inspanningen waardevol voor mezelf of anderen blijkt te zijn. Die momenten zijn schaars en juist daarom zo mooi. Ze maken het ook mogelijk worstelingen te doorstaan en na tegenslag jezelf weer op de been te helpen.

Wat is mijn grootste angst? 

Ik probeer niet in angsten te denken; angst is voor mij een soort fantaseren de verkeerde kant op.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  

Dat ik het samen met anderen kan doen. Of ik nou voor de klas sta of achter de camera; in beide beroepen is er een wisselwerking tussen mij en de ander(en) nodig om het waardevol te kunnen maken.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? 

Ik kan kortaf zijn.

Wat is mijn grootste valkuil? 

Doorzettingsvermogen en geduld zijn sterke eigenschappen van mij, maar tevens ook mijn valkuil. Soms is het gewoon beter om eerder koers te wijzigen.

Wanneer zou ik liegen? 

Doe het vast vaker dan ik denk, maar zou het inzetten als ik denk een ander ermee te beschermen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? 

Dat zijn Bruce Davidson en Joost van den Broek. Beiden fotografen. Davidson was een van de eerste fotografen die ik onderzocht en werd een voorbeeld voor mij. De samenwerking en het begrip tussen hem als fotograaf en zijn onderwerpen zorgde ervoor dat de mensen die voor zijn camera verschijnen echt zijn, met oprechtheid intact. Die nabijheid in zijn werk intrigeert mij. De portretten van Joost van den Broek vind ik prachtig, integer. Daarnaast heeft hij het vermogen om alles te zeggen in één beeld. Hij was mijn eindexamendocent; een heel goede. Iemand die mij elke week weer uitdaagde door de juiste vragen te stellen en er zo voor zorgde dat ik elke week weer iets kon wat ik de week ervoor niet kon. Daar ben ik dankbaar voor.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? 

De administratie.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Oei, dat is een moeilijke vraag. Dan moet ik gaan rangschikken. Ik was in ieder geval erg gelukkig toen ik na alle worstelingen op de Fotoacademie afgelopen december cum laude slaagde.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Voor mij betekent dat dagelijks met heel veel plezier voor de klas staan, en in de fotografie mezelf uitdagen om steeds beter te worden. Nieuwsgierig zijn en blijven. En dat heeft niets met leeftijd te maken.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? 

Weet ik niet; misschien wat scherpe kantjes eraf? Heeft denk ik ook te maken met jouw relatie tot een ander; een continu proces. Zou denk ik niet zo even het mes in mezelf zetten om rigoureus te veranderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 

Winnaar SO Student Award, exposant Fotofestival Naarden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  

Gewoon hier, daar waar de mensen van wie ik houd ook zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Bezitting vind ik een beetje een moeilijk woord in deze vraag, want bij meest waardevol denk ik meteen aan mijn echtgenoot en onze drie kinderen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Doorzettingsvermogen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? 

Buiten, daar waar het (relatief) stil is en waar ik kan wandelen of fietsen, maar kan ook zijn als ik onder de douche sta.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? 

Ik blijf heel graag thuis om te eten of te drinken. Als ik voldoende tijd heb, vind ik het heerlijk om lekker te koken. Als onze kinderen met hun partners dan ook allemaal aanschuiven, voel ik me de koning te rijk.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? 

Tjee, die vraag is te moeilijk. Ik lees graag en ook van alles. Van Prentenboek tot filosofie, van jeugdboek tot roman. Ik denk dat je van elk boek dat je inspireert dingen meeneemt.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

A.M. Holmes, Joke van Leeuwen, Tara Westover (Leerschool), Simon van der Geest (Spijkerzwijgen), Beate Rossler (Autonomie)

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? 

Ik geloof niet dat ik dan muziek wil luisteren. Zou liever luisteren naar het gepraat van mijn dierbaren die dan hopelijk bij me zijn.

Wie is mijn held of heldin in fictie? 

Dat is dan Pippi Langkous. Ik haal graag het beste uit mezelf, ben perfectionistisch. Dat zou verlammend kunnen werken. Pippi’s uitspraak ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ is een fijne voor mij omdat het de angst om te falen weghaalt en nieuwsgierigheid en initiatief stimuleert.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Mijn vader, mijn man en onze kinderen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  

Ik kijk niet zoveel films, maar kan met mijn dochter nog steeds ontzettend lachen om ‘Notting Hill’. Dat zit ‘m denk ik meer in het feit dat we samen kijken en precies weten waar wij het grappig vinden dan in de film zelf.

Wat zegt de uitspraak De Financiële Vrijheid om te Creëren mij?

Het is mooi als je financieel vrij bent om te creëren, maar te veel financiële vrijheid kan luiheid of gemakzucht in de hand werken terwijl een financiële beperking er juist voor kan zorgen dat je creatief gaat denken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? 

Laat je nadenken over dingen waar je tot dan toe niet bij stilgestaan hebt.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? 

Mijn goede vriend en kunstenaar David. Hij is geen sponsor en ik zou niet kunnen zeggen of hij mijn grootste fan is, maar hij is zeker degene met wie ik urenlang over fotografie kan filosoferen. Een luisterend oor met een interessante geest, een vriend die me accepteert zoals ik ben.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? 

Ik zou de samenwerking met de mensen uit de lopende projecten graag voortzetten. Verder zijn er ideeën en eerste contacten met mensen voor volgende projecten.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Het project dat ik maak over Leen, een harddrugverslaafde onbehuisde man die besluit het roer om te gooien. Dit project vormt zich steeds meer. Ik ben benieuwd hoe dat er in volle glorie uiteindelijk uit zal zien.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019 

Bruce Davidson en de directeur van museum ’t Dolhuys in Haarlem.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Mijn werk is te zien geweest op Fotofestival Naarden. Dat is net afgelopen. Ik maak plannen rondom het project over Leen en hoop dat er mooie dingen op mijn pad komen. 

Hoe kun je contact met mij opnemen?

info@sandramintenfotografie

https://www.facebook.com/sandra.koopmanminten.1

https://www.instagram.com/sandramintenphotography/

Hier volgt een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit 

midnight-in-paris

PASSIE PENSIONEERT NOOIT VRIENDEN

Stel je eigen perspectieven, ideeën en overtuigingen op speelse manier op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

VRIENDEN II

 • Geeft je toegang tot alle classes, dagtrips en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot alle reeksen, met uitzondering van onze Winter & Summer Schools en de jaaropleidingen
 • Geeft je recht op één sessie ‘Wat is jouw Verhaal? van twee uur in een boekhandel.
 • Geeft je toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en vier keer per jaar te updaten
 • Geeft je recht om vijftig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.
 • 10% korting op de Winter School en Summer School reizen van Passie Pensioneert Nooit en 10% korting op een Proefrit in jouw Droomjob

Prijs: €449 voor een jaar.  Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

VRIENDEN I

 • Geeft je toegang tot alle classes en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster op bijzondere locatie.
 • Geeft je toegang tot één Wat is jouw Verhaal? sessie van twee uur in een boekhandel
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en één keer per jaar te updaten.
 • Geeft je recht om twintig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.

Prijs: €299 voor een jaar. Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s