Passie Pensioneert Nooit voor Saskia Stolz

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie is verloren verhalen vertellen middels kunstzinnige uitingen. Ik gebruik mijn creativiteit om mensen diep te raken. Kunst als wapen tegen onverschilligheid. Mijn grootste uitdaging is om zware onderwerpen, waar mensen liever hun ogen voor sluiten (denk aan kindermishandeling, eenzaamheid, verdwenen vluchtelingenkinderen), tóch een podium te geven. En als dat lukt, ben ik een tevreden mens.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Ik voel mij ultiem gelukkig als iedereen in mijn omgeving zich gelukkig voelt. Met name mijn familie; mijn kinderen, mijn man, mijn moeder die al jaren in Spanje woont. Als het goed met hen gaat, gaat het ook goed met mij.

Wat is mijn grootste angst?

Dat er iets vreselijks met mijn kinderen gebeurt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het proces voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering van een kunstproject. Gesprekken voeren, nieuwe mensen leren kennen, verhalen zoeken, schetsen, concept bedenken, materiaalonderzoeken doen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik kan volledig verdrinken in een project. Dan kan ik aan niks anders meer denken en wil er het liefst 24/7 aan werken, totaal gefixeerd ben ik dan. Als een pitbull.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik hoop alsmaar de wereld te kunnen verbeteren. Na elke artistieke interventie ben ik altijd een beetje teleurgesteld dat het niet die impact had die ik zou willen. Dat de wereld helemaal niets is veranderd na mijn inspanning. De impact is nu eenmaal lastig te meten en dat is frustrerend. Diep van binnen weet ik dat mijn projecten impact maken. Maar voor mij is het altijd te weinig.

Wanneer zou ik liegen?

Liegen doe ik niet. Misschien bluf ik soms een beetje om iets voor elkaar te kunnen krijgen. Dan baal ik daarna van mijzelf, want ik moet het dan ook waarmaken. Maar dat komt uiteindelijk eigenlijk altijd wel goed gelukkig.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Maurizio Cattelan, Hij is in staat met zijn provocerende kunstwerken taboes te doorbreken en dingen op scherp te zetten. Zonder wijzend vingertje. Vragen stellen zonder antwoorden te geven. Hij laat het publiek zelf naar antwoorden zoeken. Dat vind ik briljant.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Opruimen van mijn atelier na de lancering van een kunstproject.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Na de lancering van ‘Small Victims, Large Numbers’, een kunstproject waarmee ik aandacht vroeg voor de mishandelde kinderen in Nederland. Het publiek stond erbij te huilen. Dat maakte dat ik mij realiseerde dat ik daadwerkelijk mensen aan het denken had gezet.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Passie is niet iets wat voelt als werk. Ik zal dan ook nooit stoppen met het invullen van mijn passie. Wellicht krijgt het een andere vorm als ik bejaard bent.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik zou iets minder gevoelig willen zijn. Ik voel mij vaak schuldig voor het leven dat ik leid. Ik leef in veiligheid, vrijheid, geluk. Als ik om mij heen kijk zie ik zoveel verdriet en ellende. Ik kan wakker liggen van schuldgevoel en medeleven. Vooral kinderleed is iets wat ik niet kan verdragen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Het project ‘Moving People’, waarbij we 10.000 miniatuurvluchtelingen in de straten van Amsterdam en Den Haag hebben verspreid. Het doel was om de beeldjes te laten rondreizen zodat de wereld terechtgekomen; in de White House, op de Chinese Muur, op de spreekstoel van de UNHCR, in de Tweede Kamer etc. De hashtag #MovingPeople stond in de week van de lancering op de 4e plaats van Twitter.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

In Amsterdam, waar ik nu leef en werk.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn gezin. Maar dat is natuurlijk geen bezit .

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn drive en mijn doorzettingsvermogen

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Op de fiets of tijdens hardlopen

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Hotel de Goud Fazant

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

‘Mijn leven beïnvloed is misschien een groot woord, maar What is the what van Dave Eggers heeft enorm veel indruk gemaakt en mij een ander perspectief gegeven op de wereld.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?
Roald Dahl

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Hallelujah door Rufus Wainwright

Wie is mijn held of heldin in fictie?

PinkPanther

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Kunstenaar JR

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Taxi Teheran van Jafar Panahi

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Onafhankelijk en ongecensureerd kunnen maken wat je wilt maken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Kunst speelt een grote rol in mijn leven. Het is voor mij een maatschappelijk wapen tegen onverschilligheid en apathie. Ik ga graag naar musea en kan mijzelf daar ook verliezen. Maar de echte kunstwereld, daar heb ik een hekel aan. Zodra mensen beginnen te praten alsof zij ‘verstand hebben van kunst’, dan haak ik af. Kunst is voor iedereen en iedereen heeft dus verstand van kunst. Dat elitaire gedoe is niks voor mij.

Wie is mijn grootste partner in crime?

Mijn team waarmee ik lief en leed deel. Zonder mijn team zou ik geen enkel kunstproject van de grond hebben gekregen.

Met wie zou ik in 2020 graag willen werken?

Met het Europees Parlement… om voor elkaar te krijgen dat de opvang van vluchtelingenkinderen in Europa veel beter wordt geregeld.

Naar welk project, in 2020, kijk ik uit?

Daar kan ik nog niks over verklappen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2020

Banksy.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2020?

In het Power of Art House (Entrepotdok 26, 1018 AD Amsterdam)

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Vincent de Rooij theatermaker, voorheen Dogtroep

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Saskia@powerofarthouse.nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s