Passie Pensioneert Nooit voor Bo Peters

Foto credit:  Patrick Kaas

Onlangs werd Schaduwjaar genomineerd door Thrillers & More in de categorie Beste Nederlandstalige Roman 2020. Reden genoeg om ons interview nog eens op te frissen.

Heb je Schaduwjaar met veel plezier gelezen? Of steun je Bo graag in haar queeste om Schaduwjaar op elk nachtkastje te krijgen? Breng dan voor 6 februari je stem uit via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/ThrillersandMore-Beste-Boeken-2020

(Je vindt Schaduwjaar in de derde categorie en je hoeft niet in alle categorieën te stemmen.)

Wat is je grootste passie in jouw werk?

Weet je wat het is? Als ik schrijf, voelt het alsof mijn hersens precies dat doen waarvoor ze zijn gemaakt. Daar kun je het beste maar aan toegeven. Toch heeft het lang geduurd voordat ik dat kon. Gewoon eraan beginnen en kijken wat ervan komt. De beslissing om iets te gaan doen dat goed voelt, maar waarvan je niet eens weet of je er goed genoeg in bent en waar je amper geld mee verdient, is best moeilijk. Ik was toch voorgeprogrammeerd om te denken dat het geen reële optie was.

Wat is jouw idee van ultiem geluk?

Dat niemand ooit nog iets van me verwacht dat niet 100% bij me past. Dat ik in een popperig huisje woon aan de rand van een bos, met mijn gezin en minimaal één kat. En dat ik kan schrijven zolang als ik wil, wanneer ik maar wil en wat ik maar wil. En niemand die ooit tegen me zegt: ‘Zeg, zou je niet es wat gaan doen voor de kost?’

Wat is je grootste angst?

Heel primair is natuurlijk de angst over het welzijn van mijn kinderen. Ook een grote angst is dat ik het in mijn leven nooit voor elkaar krijg om mezelf te overstijgen. Dat ik nooit rust zal kennen in mijn hoofd. Of dat niemand mijn boeken leuk vindt. Dat ze ineens massaal besluiten dat ik eigenlijk helemaal niet kan schrijven.

Waar houd je het meest van aan jouw werk?

Het solitaire karakter van schrijven past goed bij mij. Zelf beslissen, in mijn eigen tempo, afdwalen in mijn eigen wereld… Maar ook het aftasten van mijn brein naar het juiste woord met het juiste gevoel, dat wikken en wegen. Daar geniet ik echt van. Ik vind het gaaf om er een tweede leven naast te hebben, om op te gaan in het verhaal dat alleen leeft in mijn hoofd.

Wat is je minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik kan heel afstandelijk en gesloten worden als ik met mijn hoofd in andere sferen verkeer. Ik duik in het verhaal dat ik schrijf en kan maar heel moeilijk terugschakelen naar de realiteit. Dat is niet zo leuk voor de mensen om mij heen. Het beste kan ik dan een stuk gaan wandelen en langzaam ontdooi ik dan weer een beetje.

Wat is je grootste valkuil?

Ik wil te veel, te snel. Ik ga te hard. Dat werkt soms in mijn voordeel, maar vaak overschrijd ik daarmee alle grenzen. Ik heb me dan ook geen seconde verbaasd over de burn-out die ik twee jaar geleden kreeg. Ik was hooguit verbaasd dat ik het nog zolang had volgehouden. Ik voel me net een zwaar geblesseerde topatleet die moet revalideren, maar nog steeds alleen maar aan rennen kan denken. Telkens als ik een beetje energie heb om te lopen, begin ik meteen te rennen. Ja, dan ga je nog vaak op je bek.

Wanneer zou je liegen?

Om mezelf of iemand te redden. Maar misschien ook om tijd te winnen. De wereld draait erg snel, te snel soms voor mij. Mensen of situaties kunnen me overdonderen en dan kan ik in een vlaag van paniek misschien wel eens een leugentje om uitstel bedenken. Maar geen grote leugens van mijn kant. Ik wil mensen kunnen vertrouwen en dat begint uiteraard bij jezelf.

Welke personen in je professie, die nu leven, bewonder je het meeste?

Jonge mensen in het algemeen, die meteen tijdens hun opleiding of direct erna al kiezen voor hun talent en zich daarop richten, zonder zich te laten afleiden door allerlei maatschappelijke dwang. Onder de schrijvers ben ik erg onder de indruk van John Irving. Die man kan je tijdens een verhaal zoveel zijwegen laten bewandelen zonder dat je je verveelt of de rode draad uit het oog verliest. Een echte ruimdenkende geest ook. Niets is hem te gek.

Waar houd je het minst van aan jouw werk?

Dat het zo moeilijk is om ervan te leven. Boeken schrijven levert de meeste schrijvers amper iets op. Dan moet je toch weer kostbare tijd en energie steken in randzaken of minder belangrijk en slecht passend werk.

Waar en wanneer was je het meest gelukkig met je werk?

Er zijn van die momenten tijdens het schrijven van een boek, dat het op zeldzame wijze even helemaal vanzelf gaat. Zo begon ik tijdens Schaduwjaar eens aan het schrijven van een hoofdstuk en zes uur later was ik op plekken geweest waarvan ik van te voren niet eens had bedacht dat ik er zou komen. En dat je het dan naleest en denkt: shit, het is nog goed ook! Of dat je de badkamer staat te poetsen en er ineens een complete dialoog uitrolt. Snel pen en papier pakken… Dat geeft wel een kick.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ jou?

Eenvoudig gezegd: een waarheid als een koe. Passie is iets van binnenuit, het vonkje dat je doet leven. Dat kan niet pensioneren, alleen sterven. Waar leven is, is passie. In mijn geval tenminste. En dat geldt niet eens alleen voor het schrijven. Ik ken weinig grijstinten; het is alles of niets. Ik duik overal vol in. Niet altijd even gezond of praktisch, maar ach…

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou willen dat ik emoties sneller los kan laten. Dat ik een keer diep zucht en het laat voor wat het is. Ik doe mijn best om het mezelf aan te leren; yoga helpt daar bij. Maar ik ben er nog lang niet. Aard van het beestje wellicht. Ik denk dat mijn omgeving trouwens heel blij zou zijn als ik meer geduld had.

Wat is je grootste professionele prestatie tot nu toe?

Ongetwijfeld mijn debuutroman Schaduwjaar. Daar heb ik zeven jaar aan gewerkt en het is even bijzonder als doodeng om dat nu openbaar te delen. Hiermee heb ik mijn grote droom eigenlijk al waargemaakt. De rest is allemaal bonusmateriaal.

Waar zou je het liefst willen leven en werken?

Ik droom vaak van Cornwall in Engeland, maar stiekem ben ik ook wel gehecht aan het Nederlandse comfort. Een leuk vrijstaand huisje buitenaf, met genoeg ruimte voor mijn eigen bibliotheek en studeerkamer, een flinke tuin en vooral geen mensen in de buurt; dat hoop ik toch nog eens te verwezenlijken.

Wat is je meest waardevolle bezit?

Buiten het cliché van ‘mijn kinderen’, die in wezen helemaal niet mijn bezit zijn, zou ik zeggen mijn boeken en mijn laptop. Ik moet kunnen schrijven en lezen. Ook muziek is onmisbaar. In de non-materiële categorie is het meest waardevol natuurlijk mijn gezondheid; zonder dat is er weinig in het leven mogelijk. En als het aankomt op sentimentele waarde is de lijst behoorlijk lang. Ik ben een sentimenteel persoon.

Wat is je meest markante karakteristiek?

Mijn verbeeldingskracht, mijn uit nood geboren dominantie en mijn melancholie.

Wat is de plek waar je de beste ideeën krijg buitenshuis, in jouw stad?

Een flinke wandeling in het Heezer bos doet me altijd goed, maar in principe kan elke plek een verhaal in mijn hoofd triggeren. Een huis, een persoon op straat, de sfeer in een kamer of een lichtval zelfs. Alles kan het begin zijn van een nieuw verhaal.

Wat is je favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in jouw stad?

Ik kom graag bij POPEI op Strijp-S. Daar heerst nog dat alternatieve huiskamer muzieksfeertje. Ik werk wel eens voor hen als tekstschrijver en het bruist daar van de positieve ideeën en ontwikkelingen. Sowieso vind ik Strijp-S wel het boeiendste deel van Eindhoven. Maar voor een knus drankje ’s avonds op het terras ga ik het liefst naar De Zwaan in Heeze. Eerst het bos in en dan aan de cider of gin.

Welke boeken hebben jouw leven beïnvloed en hoe?

‘Weduwe voor een jaar’ van John Irving, ‘Schaduw van de wind’ van Carlos Ruis Zafón en ‘De verborgen geschiedenis’ van Donna Tartt. Dat je een levensechte wereld kunt scheppen met taal, realistische mensen opbouwen met woorden, gevoelens oproepen met letters… Dat fascineerde me zodanig dat ik het zelf ook moest proberen.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Nou, in ieder geval die bovengenoemde drie dus: John Irving, Carlos Ruis Zafón en Donna Tartt. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik van die laatste twee eigenlijk maar één boek echt gaaf vind. Ik vind niet zo gauw alles van iemand goed. Dat heb ik met muziek overigens precies zo.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil je beluisteren op mijn laatste dag?

Een onmogelijke vraag. Ik heb zo veel verschillende muziek die me echt aan het hart gaat en ik draai dat waar mijn gevoel op dat moment om vraagt. Wat ik dan wil horen weet ik dus pas op mijn allerlaatste dag.

Wie is je held of heldin in fictie?

Koning Arthur.

Wie zijn je helden en heldinnen in real life?

John Irving en iedereen die het opneemt voor dieren.

Welke film zou je ons aanbevelen ooit in ons leven te zien?

Ik heb een hekel aan vragen waarbij ik moet kiezen. Maar laat ik het dan zo oplossen: een film van Stanley Kubrick. Kies er zelf maar een en kijk dan naar de manier waarop het gefilmd is. De belichting, de kadrering, de kleuren, de beweging, de symmetrie. Zijn werk is perfectionistisch en oogstrelend.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” jou?

Het ultieme geluk. Eindelijk vrij om te leven zoals ik ben. Om te doen wat ik kan in plaats van doen wat van een ander moet. Om te leven vanuit passie in plaats van verplichting.

Welke rol speelt kunst in jouw leven en werk?

Kunst in de breedste zin van het woord, dus ook muziek en literatuur is datgene wat mij verbindt met het leven. Het is de smaak, de kleur, het ritme van alles.

Wie is je grootste fan/sponsor/partner in crime?

Ik krijg veel lovende berichtjes van lezers, dat is heel bijzonder. Mijn kinderen vinden het geweldig dat ik schrijf, dat ik zomaar verhalen verzin uit het niets. Ik heb een schrijvende vriendin die me al jaren ondersteunt en kritisch meeleest. En ik heb nog twee vrienden die zeer betrokken zijn bij mijn schrijfproces en mijn ontwikkeling. Zij redigeren ook veel van mijn teksten en staan helemaal achter mij. Ik heb dus ontzettend veel geluk met zo veel fijne mensen om me heen.

Met wie zou je in 2021 graag willen werken?

Met mezelf. Ik ben gestart met mijn nieuwe roman. Dat is toch een solistisch gebeuren.

Naar welk project in 2021, kijk je uit?

Ik blijf druk bezig met de promotie van Schaduwjaar. Ik hoop ook mijn verhalenbundel af te ronden en me volledig te storten op mijn volgende roman. Ik is fijn om me weer helemaal onder te dompelen in mijn eigen wereld.

Welke mensen in jouw professie zou je graag willen ontmoeten in 2021?

Ik hoop dat ik een keer de kans krijg om John Irving de hand te schudden. Maar eigenlijk zou ik met zo ontzettend veel schrijvers eens willen praten. Het is fascinerend om te horen hoe iedereen op zijn eigen manier werkt en welke overeenkomsten er zijn.

Waar kunnen we jouw werk vinden?

Schaduwjaar (ISBN 9789090322742) is te bestellen bij boekenbestellen.nl, de boekhandels en bij bol.com. Vergeet in deze tijd niet de lokale boekhandels te steunen!

Hoe kunnen we contact met je opnemen?

Via mijn website http://www.schaduwjaar.nl en via email info@schaduwjaar.nl. Of je wordt lid van de Schaduwjaar pagina op Facebook en Instagram.

thumbnail_Schaduwjaar omslag voor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s