Passie Pensioneert Nooit voor Jos Verhoeven

Wat is jouw grootste passie in jouw werk als directeur van de Start Foundation?

Mijn passie is om mensen zodanig op weg te helpen zodat ze werk en inkomen kunnen verwerven. Heb al jong de sterke behoefte gevoeld om mensen te helpen. Naast profvoetballer of rockster is dit het mooiste beroep voor mij dat er is.  Mijn moeder zei altijd tegen mij ‘je bent een goei menneke, ga mensen helpen’.  Ik heb snel opgepikt in het leven dat het leuker is om te geven dan te nemen. 

Wat is jouw meest markante karakteristiek?

Ik spaar niets en niemand om in mijn missie te slagen. Ben een vrij radicaal denker. Laat mij niet weerhouden door te veel regels, gepolder of systemen.  Regels en bullshit die niet werken stel ik aan de kaak.  Mike Brady (oud-directeur Greyston Bakery) zei ooit tegen mij: ‘you are a badass social justice warrior, you don’t take prisoners’. 

Wat biedt jou schoonheid en wat biedt jou troost in jouw werk? 

Schoonheid ligt voor mij in complexe vraagstukken, houd van grote uitdagingen.  Toen wij in Nederland het “Open Hiring” gingen oppakken zeiden mensen: ‘dat gaat niet werken,’  dan gaat de motor bij mij draaien. 

Troost zit voor mij in het direct in contact staan met de mensen voor wie wij het doen, die op de één of andere manier geraakt worden door wat wij doen.  Zoals een 17 jarige jongen met autisme die geweigerd werd op een school om die reden terwijl hij wettelijk recht heeft daar te zijn. Heb toen alles wat in mijn vermogen lag ingezet om voor hem op te komen, scholen die dit deden aan de schandpaal te nagelen. Eind van rit vertelde mij deze jongen dat ik niet weet hoeveel het voor hem betekende dat ik mij zo voor hem had ingezet, ongeacht het resultaat. 

Wat is jouw grootste valkuil?

Laat mij soms te veel door mijn enthousiasme en geloof meevoeren. Veel van wat ik doe mislukt, wat prima is, hoort bij innoveren en experimenteren. Soms draaf ik echter te ver door, of ben te snel in mijn oordeel. Goed dat er mensen in mijn omgeving zijn -waaronder mijn vrouw, die mij hierin corrigeren waar nodig.

Waar ben jij het meest trots op wat jullie bereikt hebben bij de Start Foundation?

De reputatie die wij hebben opgebouwd.  Als onafhankelijke partij die recht voor zijn raap is. 

Dat we het voor elkaar hebben gekregen dat tegenwoordig vaker ministeries, organisaties onze mening vragen over onderwerpen of met ons willen klankborden of open staan om naar ons te luisteren wanneer wij iets te melden hebben.  

Wat zie jij als de grootste obstakels die jullie moeten/willen/zullen overwinnen in nabije toekomst?

Ten eerste het hele systeem van sociale zekerheid dat op de helling moet. Systemische fout in het ontwerp, het werkt niet en iedereen weet het, is al vaak onderzocht en aangetoond. 

Ten tweede de mentaliteit die dient te veranderen over mensen die afwijken van de norm.  Mensen die ons oncomfortabel laten voelen omdat ze anders zijn waardoor wij hen in een hoek zetten. Ik herinner mij diep een verhaal uit mijn jeugd, een vriendje in mijn klas die blind aan het worden was en ineens van school werd afgehaald en zelfs uit huis gehaald naar een blindeninstituut. Ik vond dat als klein kind zo fundamenteel onrechtvaardig. Waarom kon hij niet blijven. Ik wilde met hem spelen, waarom pasten wij ons niet aan voor hem? 

Jij schrijft regelmatig columns, welke rol spelen verhalen in jouw werk?

Mijn werk is mijn verhaal.  

Naar welke projecten in 2022 kijk jij uit?

Zie het enorme potentieel van het ‘Open Hiring’ project waar mensen worden aangenomen zonder sollicitatiegesprekken of selecties.  Wij zijn ons aan het voorbereiden om dit enorm groot te laten worden in Nederland.

Verder hebben we een aantal nieuwe collega’s aangenomen. Ik kijk ernaar uit dat zij zich in de fik steken voor initiatieven waar ze in geloven en die passen in de strategie. Dat we weer gaan vlammen. Corona periode is het toch minder geweest het vlammen. 

Verder zie ik dat de krapte op de arbeidsmarkt mooie kansen biedt voor wat wij doen. 

Wie zou jij door Peter uitgenodigd zien worden om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? 

*  Bert Korthout van Taxi Korthout

*  Rodney van den Hengel van project “Heilige Boontjes” 

*  Hilal Makhoukh van CurrentWerkt

*  Marlies van Hilten  Emma-at-Work.nl 

*  Shapol Majid van lingerie voor irakeese vrouwen

Interview met Jos Verhoeven directeur van de Start Foundation, je kunt meer lezen over hun werk op http://www.startfoundation.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s