Passie Pensioneert Nooit voor Marjolijn Feringa

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn passie is werk beter en leuker te maken. Daar bedoel ik mee: Hoe kan je voor elkaar krijgen wat je wil bereiken, en mensen uitdagen om meer en beter te doen dan ze zelf voor mogelijk achtten. We zijn in ons leven veel tijd bezig met werken. Dat maakt het dus zeker de moeite om hier een prettige tijd van te maken. Als je nadenkt over waarom je doet wat je doet en hoe je dat iedere dag weer wat beter kan doen kan je bergen verzetten en heb je meer werkplezier. Of het nu gaat over hybride werken of filosofieën over hoe je werk kunt inrichten zoals Lean of Agile en zelforganisatie. Ik ga graag met leiders aan de slag om de beste manier van werken in organisaties te verwezenlijken met persoonlijke ontwikkeling en werkplezier voor iedereen.

Wat is mijn grootste angst?

Oorlog heeft voor mij altijd heel ver weg geleken. Maar in deze tijd is dat veranderd. Het geweld, de drama’s, het verlies en onveiligheid zijn verschrikkelijk. Ik moet er niet aan denken dat we als Nederland in een internationaal conflict betrokken raken en mijn kinderen opgeroepen worden voor dienstplicht om in een oorlog te moeten vechten.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Aan samen resultaten neerzetten. Het liefst om de wereld daarmee weer wat beter te maken. Hoe groot of klein die wereld ook is. Dit kan voor mij op verschillende manieren. Door interim werk een grote klus doen waardoor dingen in het werk beter lopen, en dus mensen blijer, door één persoon te coachen zodat diens leven beter wordt is het mooiste om te doen, of door er over te schrijven zodat veel mensen daar weer hun voordeel mee kunnen doen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik vind veel dingen leuk en ben snel enthousiast. Dat klinkt leuk maar daardoor kan ik wel eens te veel hooi op mijn vork nemen. Nee zeggen tegen dingen voordat de agenda te vol is belangrijk. Zo houd ik een goede werk-privé balans.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

De uitspraak inspireert me. Het mooiste is dat als je in je werkt kunt doen waar je plezier uithaalt. Dat het niet als werk voelt. Dan wordt de werk en privé verhouding ook minder belangrijk.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Echt veranderen zou ik niks. Het maakt me wie ik ben. Verbeteren kan ik natuurlijk in veel dingen. Meer geduld hebben denk ik.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Phoe, wat een lastige vraag. Veel dingen waar ik heel blij mee ben en die me gemaakt hebben tot wie ik nu ben: in veel verschillende vakgebieden kunnen werken zoals HR, ICT, Bankwezen, executives coachen, boeken schrijven, en echt maatschappelijke bijdrages kunnen leveren.

Maar de stap van in loondienst naar het eigen ondernemerschap zou ik denk ik kiezen. Ik heb het ondernemerschap niet van thuis meegekregen en was dus nieuw voor mij. En dat het dan zo soepel gaat, en ik het er zo naar mijn zin bij heb, daar ben ik heel blij mee en trots op.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Na mijn studie ben ik samen met mijn vriend (nu echtgenoot) een jaar naar Australië gegaan. Heerlijk om zo’n tijd echt te leven in een ander land dan waarin je bent opgegroeid. Hierna hebben we nog veel gereisd en samen tot de conclusie gekomen dat we het liefste in Nederland wonen en werken. Dicht bij vrienden en familie en in een land waarin veel vrijheid is en voor elkaar wordt gezorgd.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Wat ik veel terugkrijg is dat ik denk in oplossingen: hoe kan het wel. Positiviteit en analytisch vermogen liggen daaraan aan ten grondslag. Ik geloof er erg in dat als je iets wil, je moet handelen. En het liefst net zo lang tot je voor elkaar hebt wat je wil. Succes is voor diegene die niet hebben opgegeven.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

Dat is het ding met ideeën. Dat weet je eigenlijk nooit. De beste ideeën krijg ik als ik niet bezig ben met andere dingen dan waar de ideeën over gaan. Als ik in het bos loop of aan het strand, in gesprekken met anderen of bij gewone dagelijkse dingen. Dan is er ineens een haakje waardoor er een nieuw idee komt. Als ik een idee nodig heb is ‘even iets anders doen’ mijn beste aanpak.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Als kind las ik erg veel. De boeken van Tonke Dragt of Thea Beckman bijvoorbeeld. Mooie en spannende verhalen en dromen. Ik kon er geen genoeg van krijgen. En dat is eigenlijk nog zo. Ik lees graag mooie verhalen om me te laten inspireren in het leven. Lezen geeft me beter zicht op wat ik wel en niet wil. In mijn podcast Werkgeluid ben ik ook opzoek naar verhalen, maar dan over het werk. Verhalen die helpen in mijn eigen persoonlijke groei. En met de podcast hoop ik dat anderen er ook mee kunnen groeien.

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Ik houd van wat stevige muziek. Ik weet niet of dat gepast is op mijn laatste dag

Twee van mijn lievelingsnummers zijn ‘Love rears it’s ugly head’ van Living Colour en wat rustiger: ‘Exit music (for a film)’ van Radiohead, Zou zo maar kunnen dat ik die zou willen horen.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Vroeger was Wicky de Viking mijn held. Die durfde alles. Altijd van overtuigd geweest dat het een meisje was overigens. Ik begreep onlangs dat het een jongen was. Gelukkig maakt dat tegenwoordig steeds minder uit. We mogen erin zien wat we willen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Ah, dat zijn er vele: Mensen die doorgaan als het moeilijk wordt. Mensen die achter hun dromen aangaan. Mensen die staan voor waar ze in geloven.

Bijvoorbeeld Rebecca Gomperts van Women on Waves of Malala Yousefzai, de jongste nobelprijswinnaar voor de vrede of Aletta Jacobs, die zich zo heeft ingezet voor vrouwenrechten.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

Een gewoonte van mij en mijn gezin is om als we op vakantie zijn in dat land naar de bioscoop te gaan. Soms zijn we in westerse landen en zien we een film die we in Nederland ook kunnen zien. Maar als we in landen zijn waar deze films niet voor handen zijn is het eigenlijk het interessants. Zo hebben we in Indonesië ooit een Chinese film gezien met Indonesische ondertitels. De film viel drie keer uit. Wat hebben we gelachen. Kan ik iedereen aanraden.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven’ mij?

Een mooie uitspraak. Voor een groot deel ben je wat je jezelf vertelt. In die zin ben je dus de verhalenverteller van je eigen leven. Je kunt jezelf het verhaal vertellen waardoor je groeit of een verhaal wat je kleiner maakt. Ik kwam ooit de volgende spreuk tegen: Dream lofty dreams and as you dream so shall you become. Your dreams are the vision of what you will one day be.’

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Ik vind verhalen heerlijk. Ze inspireren en geven nieuwe ideeën en de moed om nieuwe dingen te doen. Ik zoek de verhalen graag op zoals in mijn podcastserie ‘Werkgeluid’. Hier ga ik opzoek naar verhalen van leiders over belangrijke momenten in hun werk. Om er zelf van te leren en, naar ik hoop, ook de luisteraars. Ik krijg er nooit genoeg van.

Naar welk project, in 2022 kijk ik uit?

Sinds ik ondernemer ben weet ik dat ieder jaar weer verrassingen geeft. En dat is ook waar ik het meest naar uitkijk. Wat het in ieder geval gaat bevatten is dat ik doorga met schrijven. Misschien een nieuw boek of iets anders. Ik doe dit jaar een mooie interim opdracht bij het Rode Kruis. En in deze tijd van oorlog in de Oekraïne.is dat een plek waar ik zeker een maatschappelijke bijdrage kan leveren. En ik help bedrijven met hun manier van werken beter en leuker te maken onder andere met hybride werken

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Leuk als je contact opneemt. Dat kan via mail: marjolijn@feringa.net of kijk op www.marjolijnferinga.nl.

Via social media kan dat natuurlijk ook:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/feringamarjolijn

of Instagram: https://www.instagram.com/mferinga

De podcast Werkgeluid kan je beluisteren op alle reguliere podcastapps. zoals Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/werkgeluid/id1607476060  Of volg de podcasts op Instagram: https://wwwinstagram.com/werkgeluid

Boeken bij Bol.com

De Toolbox voor dienstverlening

Agile FOCUS in besturing (ook in Engelse vertaling verkrijgbaar)

Hybride teams

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s