Passie Pensioneert Nooit voor Femke Pluijm

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie in mijn werk is bijdragen aan een duurzamere en gezondere toekomst. We willen allemaal goede voorouders zijn en dat doen we door nu actie te ondernemen.

Duurzaamheid is een ontzettend groot thema. Ik heb mijn rol gevonden als communicator en werk als merkstrateeg voor bedrijven die de transitie willen maken naar duurzaam, sociaal en/of zelfs regeneratief bedrijf voeren. Ik help ze dit op te nemen in de kern van het bedrijf en zowel naar de werknemers, als de stakeholders en de doelgroep te communiceren.

Wat is mijn grootste angst?

Het verlammen of het voorliegen van jezelf of je publiek als het gaat om de staat van de aarde en onze rol daarin. Business as usual zit in mijn allergie. Maar ik weet ook dat het erkennen van je rol als mens en bedrijf in deze crisis een hele pittige is. Je moet een soort rouwproces door. Dus verlammen of voorliegen zijn emoties waar je zeker mee te maken gaat krijgen en mee om moet leren gaan. Het is menselijk. Dus hoewel het een angst is, is het niet iets wat ik uit de weg zou gaan, maar echt zal confronteren. Bij mezelf en de klanten waarmee ik werk.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik krijg enorm veel energie van mensen die het ‘beter’ willen doen. Strategische sessies met de klant zijn dan ook echt het onderdeel waar ik het meest van geniet. Hierin komen rollen als facilitator, creatief denker en adviseur samen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is misschien ook wel de passie waaruit mijn werk is ontstaan: De frustratie en onrust rondom de klimaatcrisis. We leven in een tijd waarin super veel projecten worden opgepakt om de wereld te herstellen en zelfs nog beter te maken. Dit zorgt ervoor dat je als professional zoveel mogelijk wilt doen om hieraan bij te dragen. Zo pak ik heel graag nieuwe projecten op en zeg ik het liefst overal ‘ja’ tegen. Dit doet me soms wat hard van stapel lopen.

Ook de mentale gezondheid rondom de klimaatcrisis is een valkuil. Zodra je actief bent in dit werkveld, maar ook als mens, word je dagelijks geconfronteerd met dik gedrukte headlines die benadrukken hoe slecht we er eigenlijk voorstaan. Of hoe weinig er daadwerkelijk gedaan wordt. Dat kan heel lastig zijn om te verwerken. Het helpt om dan in actie te blijven, en dan volgt weer de valkuil die ik als eerste beschreef. Ik check dus vaak in om te kijken of de balans goed is.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Passie is voor mijn gevoel iets dat echt in je leeft. Het maakt zo’n groot deel uit van wie je bent dat het lastig is om daar ooit van af te stappen. Zo kijk ik ook tegen ‘Passie Pensioneert Nooit’ aan. Wanneer je werkt en leeft vanuit je passie zal je er in bepaalde mate en vorm altijd mee bezig zijn.

Ik zie het niet als een beroep kiezen en daar altijd bij blijven, daarvoor zijn mensen veel te existentieel en nieuwsgierig. Ik zie het meer als een rode draad die je blijft drijven in het

leven en die je met heel veel plezier volgt. Daarom denk ik dat het ook zo goed is wanneer mensen hun nieuwsgierigheid en passies volgen en niet settelen in een baan waar ze niet gelukkig van worden, omdat het aan verwachtingen voldoet.

Ik hoorde eens een verhaal van een man die een Master in de Rechten had behaald. Toch merkte hij na een tijdje het werk niet zo leuk te vinden en wilde hij veel liever zijn passie achterna gaan en buschauffeur worden. Hij kreeg enorm veel kritiek, omdat hij volgens mensen zijn ‘educatie weggooide’. Maar hij heeft doorgezet en gaat nu iedere dag met plezier naar zijn werk.

Ik geloof dat wanneer je je passie volgt je bijna geen verkeerde keuze kan maken, omdat je steeds authentieker gaat leven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ontwikkelen vind ik een mooier woord dan veranderen. En ik denk dat dit een continuïteit is. Als ik iets moet noemen dan zou ik zeggen dat ik wat meer in het nu wil leven, in plaats van altijd bezig te zijn met de toekomst.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Mede-eigenaar zijn van Honeyguide B.V. en eigenaar van eenmanszaak Rewild Branding op 25 jarige leeftijd. Je brood mogen verdienen met bedrijven waar je 100% achter staat, omdat ze de wereld een stukje beter maken voelt echt heel goed.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

De exacte plaats moet ik nog vinden. Wat ik wel weet is dat ik door groen omringd wil worden. Een combinatie tussen fysiek werk in de natuur en mentaal werk in de duurzame branche is iets wat ik echt wil nastreven.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Als slechte moppentapper wil je mij aan tafel hebben. Ik lach daadwerkelijk om bijna alles wat als grap door kan gaan.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

Wandelend, in de natuur. Het liefst het bos, daar ga ik heen voor mijn energiedouche. Letterlijk. Bomen maken namelijk de stof phytonciden aan, waar wij mensen receptoren voor hebben. Wanneer de stof van de bladeren naar beneden dwarrelt, en wij deze opnemen maken we meer witte bloedcellen aan die stress aanvallen. Oftewel, wil je helderheid in je hoofd, ga naar het bos!

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Boeken over inheemse gemeenschappen en hun leef- en denkwijzen. Ik denk dat wij nog zoveel kunnen leren van deze earth keepers.

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Bohemian Rapsody van Queen. Nog een keer heel hard mee bleren. Daarna afkoelen met wat goede Jazz muziek uit de collectie van Beach Diggin’.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik heb ooit wat mensen gevraagd aan welk filmfiguur ik ze doe denken. Toen werd Merida uit de Disneyfilm Brave genoemd en dat voelde als een gigantisch compliment. Merida staat voor wilskracht, vrouwenpower en een connectie met natuur. Ik weet niet of ik hier allemaal aan voldoe, maar wil zeker mijn best doen om daarin te groeien.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Enorm veel mensen. Zoals befaamd keizer en filosoof Marcus Aurelius beschrijft leer je iedere dag een stukje van jezelf kennen door de mensen om je heen. Mijn vrienden en familie, maar ook klanten, kennissen, rolmodellen en mensen die kort in je leven verschijnen. Chapeau naar de activisten van deze tijd die zich hard inzetten voor de toekomst, maar ook de mensen die zich op dit moment volledig geven aan de zorg voor anderen.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

Films die je laten zien hoe wonderbaarlijk de natuur in elkaar steekt. Dan kun je natuurlijk naar de klassiekers grijpen, zoals Planet Earth. Maar bekijk ook eens Fantastic Funghi, My Octopus Teacher en Biggest Little Farm.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij?

Ik denk dat wij mensen allemaal verhalenvertellers zijn. Die verhalen helpen ons de wijsheden van onze voorouders in leven te houden, ze helpen ons te inspireren en te activeren. Dus verhalen vertellen is mens zijn. Ik vind de uitspraak zoals hierboven misschien wat individualistisch klinken, we maken ons eigen leven, terwijl ik verhalen echt zie als lijm. Het mooiste is het als jouw verhaal kruist met de verhalen van anderen. Dat onze verhalen ons aan elkaar verbinden. Dat is wat we nodig hebben in deze tijd.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Een enorme rol. Mijn werk gaat over het vormen van legitieme, duidelijke en authentieke verhalen voor organisaties die een gezonde toekomst tegemoet willen gaan. We moeten het namelijk met zijn alle voelen en snappen.

Zelf ben ik ook een enorme boekenworm en geschiedenisfanaat. Dat hangt een op een samen met de liefde voor verhalen.

Maar misschien nog wel belangrijker; zoals ik hierboven beschreef staan verhalen voor mij gelijk aan verbinding. Ieder verhaal trekt weer iemand aan die zich daarin kan herkennen. En zo maken we een web, een soort onzichtbaar ecosysteem, van allerlei verhalen waarin mensen samenkomen.

Naar welk project, in 2022 kijk ik uit?

Naar alle projecten met mijn klanten die de transitie willen maken naar duurzaam. Ook ben ik met de Regeneratie Coöperatie bezig om Regeneratie te integreren in Nederlands werk- en privé-leven. Dat is een gigantische uitdaging die zoveel mooie kansen biedt. Aan dat verhaal zit dus zeker nog een vervolg.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Bente van de Wouw.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Mocht mijn verhaal je aanspreken dan lijkt het me heel leuk om ook jou te leren kennen. Dat kan via Linkedin (Femke Pluijm), Instagram (Rewild Branding) of de mail: Rewild@femkepluijm.com. Ik hoop je snel te spreken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s