Passie Pensioneert Nooit voor Frandjescka Balootje

Hi! Mijn naam is Frandjescka Balootje en ik ben presentatrice/host, Storyteller, actrice en parttime junior educatief medewerker bij Theater Dakota in Den Haag. Daarnaast host ik sinds kort, met mijn collega’s Sangie, Melvin en Sandeep Young Agga op Den Haag FM (elke donderdagavond van 21:00 tot 23:00) en heb ik met vier vriendinnen Akua, Emelia en Augustina een podcast genaamd My Girlfriends (te vinden op Itunes, Spotify en Soundcloud).

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? 

Mijn grootste passie is dat ik bij alles wat ik doe contact kan maken met mensen.

In elk aspect kan je contact maken en positiviteit brengen naar de mensen die naar je kijken en luisteren.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? 

Ultieme geluk voor mij is de passie vinden in alles wat je doet. Of je nu een boek leest, of lekker gaat zwemmen of juist voor een groep mensen staat te presenteren. Zoals de gezegde gaat: een ongeluk zit in een klein hoekje, kan je in de kleinste dingen van het leven als heel wat geluk vinden. Uiteindelijk creëer je geluk het ook zelf.

Wat is mijn grootste angst? 

Mijn grootste angst is te moeten stoppen met mijn passie, door wat dan ook.

Ik heb na een periode van depressie mijn draai weer gevonden en zo ook mijn passie kunnen vinden. Dat ging overigens per ongeluk. Ik stond een keer op een podium een verhaal te vertellen, omdat ik moest invallen voor een vriendin. Zij moest vliegen en het theater had iemand nodig die kwam Storytellen. Zij gaf mij op en de rest is geschiedenis. Vanaf dat moment kwam hosten, de podcast, radio en ook mijn baan in het theater in mijn leven.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  

Waar ik het meeste van hou, als het om mijn werk gaat, is dat ik mag samenwerken met vrienden en zo ook nieuwe mensen ontmoet. Dit verschilt uiteraard per vak. Bij het hosten ben ik dankbaar dat ik ieder keer weer nieuwe mensen mag ontmoet. Mensen waarmee ik bijv. op een festival samenwerk ontmoet je dan voor de eerste keer en zo breid je je netwerk weer uit. Maar bij mijn werk in het theater, de podcast en de radio werk ik weer samen met mensen die ik langer ken/vrienden, dus dat voelt weer fijn en vertrouwd.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? 

Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is misschien dat ik mij (vooral ‘s avonds) snel terugtrek in mijn eigen cocon. Heel bizar. Puur, omdat ik dan een moment voor mijzelf nodig heb om op te laden. Ik ben een echte ambivert: Ik kan zowel introvert als extrovert zijn. Voor mijn werk en met geliefden ben ik een echte extrovert, maar zodra ik mijn huis binnenkom sluit ik mijzelf even op, om mij zo weer op te laden.

Wat is mijn grootste valkuil? 

Dat ik de wereld soms te rooskleurig zie. Ik word ook wel een Flowerchild genoemd. Iemand met hippie mentaliteit: Peace & Love. Natuurlijk weet ik dat de wereld niet een en al blijdschap is, maar soms is het wel een fijne gedachten om in te verdwijnen. Dan kan een snapback naar de realiteit als een domper vallen, maar dat hoort erbij.

Wanneer zou ik liegen? 

Niet! Dan lieg je alleen maar tegen jezelf.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? 

Oprah, Michelle Obama en Larry King. Wat kunnen deze mensen toch geweldig praten; Met klasse en zoveel wijsheid. Vroeger wilde ik journalist worden en keek ik met liefde naar de Oprah Winfrey show en de Larry King show. Hoe zij gasten de vragen van hun lijf konden vragen, maar tegelijkertijd een ruimte van veiligheid bieden. En ja, Michelle Obama heeft in haar First lady periode zoveel mensen kunnen inspireren. Dit doet zij nog steeds overigens.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? 

Weinig rust. Omdat ik van alles wil doen, loop ik soms, als het om mezelf gaat, achter de feiten aan. Hier pas ik nu beter op en rooster ook een DAY OFF in. Echt, zo staat het in mijn agenda geschreven! En dan trek ik mij even terug om mij zo weer klaar te stomen voor wat er verder ingeroosterd is.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Het meest gelukkig was ik op twee plekken. Allereerst is toch echt het presenteren van de Mainstage van het Bevrijdingsfestival 5 mei jl. op het Malieveld. Dat was echt een hoogtepunt in mijn leven. Om voor zoveel mensen leuke acts te kunnen presenteren, met literaire wonder Ronald Giphart het “5 voor 5 moment” te kunnen inluiden en zelfs burgemeester Krikke de hand te mogen schudden. En dat is niet eens alles. Het was een dag vol magie! Op plek nummer twee staat mijn personage DJ Funky Fran. Yes, ik ben een DJ genaamd Funky Fran en draai de leukste plaatsjes op de coolste kinderdisco’s van Escamp en omstreken. Aansluitend aan een jeugdvoorstelling in Theater Dakota kunnen kinderen en ouders naar hartenlust dansen en bij mij leuke nummers aanvragen. Altijd feest!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Wat het mij zegt is dat wanneer je passie je baan is, het nooit zal pensioneren. Het is iets wat je graag doet en vooral veel liefde voor hebt. Dat is echt een streven en ik ben, denk ik, goed op weg!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? 

Elke dag is er ruimte voor verbetering. Ik wilde altijd de gedachten die ik over mijzelf heb, veranderen. Het heeft voor mij heel lang geduurd om mijzelf te accepteren zoals ik ben.

Ik ben nu op het punt gekomen dat ik mijzelf voor 100% accepteer en steeds meer van mijzelf hou.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 

Mijn grootste professionele prestaties zijn zowel het Bevrijdingsfestival Den Haag en de afgelopen editie van Parkpop op 30 juni jl.!

Op het Bevrijdingsfestival was het de eerste keer ik dat ik voor zoveel mensen stond. Wat een liefdevolle dag was dat. Ondanks dat het 3 keer geregend heeft, waren mensen blij en klaar om te feesten.
Dat geeft mij ook energie en die energie geef ik weer terug. Heerlijk!

Op Parkpop mocht ik het Haags Podium presenteren, waar echt ge-wel-dige talenten uit Den Haag het dak eraf hebben gespeeld! Het zonnetje scheen, iedereen was blij &, net zoals bij 5 mei, waren zij hier ook klaar om te feesten.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  

Op dit moment weet ik het nog niet, maar ik heb altijd al gedroomd dat ik om de zoveel tijd op verschillende plekken “woon”. Wanneer ik een gezin heb zal ik mij uiteraard vestigen op een vaste plek. Voor mij is het in ieder geval belangrijk dat het ergens is waar de zon vaak genoeg schijnt

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn gezondheid. Zonder mijn gezondheid kan ik helemaal niks doen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn glimlach! Ik lach altijd. Ik groet graag mensen met een lach op mijn gezicht.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad

Eigenlijk overal wel. Vooral op plekken waar ik mijn laptop kan inpluggen, oordopjes in doe, een lekker kop koffie kan drinken en vooral naar mensen kan kijken. Mensen inspireren mij altijd. Hoe ze lopen, aan het werk zijn en vooral hoe zij aangekleed zijn. Mijn hoofd dwaalt dan af naar alle soorten scenario’s; Volop in de fantasie over hoe zijn hun leven leiden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? 

Voor mij is het Bar-Restaurant Barlow in Den Haag. Daar zit ik het meest en vooral in het gezelschap van mijn beste vriend. Al ga ik daar niet heel vaak naartoe hoor, zo’n 1x in de maand. Vanaf het moment dat mijn beste vriend mij voor het eerst meenam naar Barlow, is het echt ons “stamkroegje” geworden.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? 

Een van de meest aangrijpende boeken die ik gelezen heb (in mijn tienerjaren) is Mary E. Lyons Brieven van een Slavenmeisje. Die staat mij nog steeds bij. De titel zegt het al: Een ingrijpend verhaal over hoe iemand het bezit is van een ander en vecht voor vrijheid. Dit geldt ook voor het boek They’re Eyes Were Watching God, door Zora Neale Hurston, maar dan juist de vrijheid van het 100% vrouw zijn. De meeste boeken die ik nu lees zijn meer “Self-care” boeken zoals Elizabeth Gilbert’s Big Magic. Ik geloof dat je vooral in jezelf moet investeren. Zo haal je het beste uit jezelf en zulke boeken helpen daar heel goed bij

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Maya Angelou, Toni Morrison en Shakespeare. Echt ‘Powerhouses’ in de literatuur.

Miss Angelou voor haar mooie poëzie en Miss Morrison voor haar krachtige verhalen. Geen taboe. Eerlijke verhalen over wat mensen allemaal meemaken in het leven. En ja, Shakespeare. Ik hou van zijn theaterstukken. Als je zijn stukken hardop leest; Dat oud Engels klinkt zo mooi! Zoals je ziet, lees ik veel Engelse literatuur, maar ik probeer steeds meer Nederlandse titels te lezen. Het is nu eenmaal mijn moedertaal.

You Only Die Once. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? 

Gospelmuziek! Ik ben zelf gelovig en als ik ergens kracht uit kan putten dan is dat muziek dat gaat over de liefde van God. Je krijgt zon vervullend gevoel vanbinnen.

Wie is mijn held of heldin in fictie? 

Oh, zoveel mensen, vooral vrouwen! Iedereen die mijn beeld en fantasie veel rijker heeft gemaakt. Wie altijd een heldin voor mij is geweest is Carrie Bradshaw van Sex and the City. Cliché, maar ok. Door die serie kwam ik erachter dat een baan als column schrijver, gecombineerd met een mode obsessie en vele domme, maar menselijke fouten, daadwerkelijk bestaat. Anno 2019 is Nola Darling van Spike Lee’s She’s Gotta Have It een heldin voor mij. Zo onbeschaamd en ongestempeld zichzelf. Zij vecht juist tegen de verschillende hokjes en stereotyperingen die de wereld voor de vrouw heeft. Plus, ze is zelf ook een creatieveling en wilt graag zo haar geld verdienen. Klinkt net zoals Frandjescka

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Net zoals de heldinnen in fictie, zijn de heldinnen in real life ook een hele hoop.

Mijn moeder staat met stipt op #1, Maya Angelou, Frida Kahlo, Oprah, Betty White, Michelle Obama, Tracee Ellis Ross, Ava DuVernay, Gabrielle “Coco” Chanel, Shonda Rhimes, Lisa Bonet, en nog zoveel anderen. Iedern inspireren zij mij op hun eigen manier.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  

The Secret Life of Walter Mitty met Ben Stiller in de hoofdrol. Zo’n mooie film! Geen kaskraker, maar wel eentje die je laat denken of je werkt om te leven of leeft om te werken. Ik stem voor het eerste.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Niet meer te hoeven nadenken of je nog genoeg geld op je rekening hebt om te eten, maar juist het geld kan gebruiken om te investeren in jouw carrière, dromen en geliefden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? 

Een hele grote rol! Ik werk part-time in Theater en Filmhuis Dakota, acteer sinds kort en presenteer verschillende evenementen. Dat allemaal wordt dus podiumkunst genoemd. De naam zegt het al; Kunst voedt mijn creativiteit. Het is een deel van mijn leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mijn ouders zijn mijn grootste fans! Echt, als mijn moeder een fanclub kon starten, had zij het gedaan. Daarnaast heb ik verschillende partners in crime, maar mijn beste vriend is er een die altijd voor me klaarstaat. Hij is echt mijn partner in crime in alles wat ik doe. Gaat overal met mij mee en support mij all the way! Ook heb ik vriendinnen met wie ik in onze eigen #LetsMingleSquad zit. Dit zijn allemaal prachtige en krachtige vrouwen die elkaar ‘upliften’ en door alles heen steunen. Als je wat leven in de brouwerij nodig hebt, zijn wij ‘the life of the party’!

Met wie zou ik graag willen werken? 

Poeh, met zoveel mogelijk creatieve mensen die anderen graag willen inspireren in kunst en cultuur.

Naar welk project kijk ik uit?

Het Bevrijdingsfestival was een grote happening, waar ik erg naar uitkeek. Daarna werd het het Haags Podium op Parkpop 😀 in de toekomst hoop ik op meerdere leuke festivals en evenenementen te staan.
Het allergrootste project waar ik naar uitkijk is mijzelf. Ik zit midden in een seizoen van allerlei veranderingen – zowel zakelijk als persoonlijk – dus ik ben benieuwd hoe alles er over een jaar gaat uitzien.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019 .

Iedereen die ik tegen het lijf loop! 😀

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoete?

Je kan mij op bijna alle social mediakanalen vinden onder de naam Frandjescka (makkelijker kan het niet!). Daar post ik alles waar ik mee bezig ben; Events, acteren, radio, MyGirlfriends the podcast met mijn vriendinnen, noem maar op! De perfecte manier om iedereen op de hoogte te houden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?  Een aantal mensen:

Mijn vriendinnen van MyGirlfriends The Podcast & Let’s Mingle

Augustina Austin (@Ms.AbaZangeres, host, marketing communicatie strateeg)

Akua Konadu (@CosmosandlipstickPR-agente, Weddingplanner, Senior medewerker Yves Rocher )

Emelia Inees (@EemsdiaryHR leidinggevende, Afro haar deskundige)

Soueba Gambo (@woman_of_steel – Fitness Powerhouse, Admin Assistant Nike Sportswear, Personal Trainer)

Yvette Labri (@YLEaglePersonality, Founder Afrobbean Girls, Vlogger, Senior medewerker APG)

Andere vriendinnen/wereldveranderaars:

Conchitta Bottse (@Conskieta – Connect the Dots, Porgrammeur PAARD, Stage/Artist management)

Joan Biekman (@Urbanchickswithbrains – Sociaal Cultureel Onderneme, programmeur, GUAP)

Deborah Cameron (PoweredbyDeeDeeHost, Sociaal Cultureel Ondernemer, performer, Kunst en Cultuur Pionier)

Nandita Ramlakhan (@the_spiced_chickpea – PR Theater Dakota, Foodblogger)

Sangie Nutbey (SangieNutbeyRadiohost Young Agga/Den Haag FM, host)

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via Social Media kan je mij altijd vinden, maar ook via mijn emailadres frandjescka@gmail.com Talk to you later!

Hier volgt een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit 

midnight-in-paris

PASSIE PENSIONEERT NOOIT VRIENDEN

Stel je eigen perspectieven, ideeën en overtuigingen op speelse manier op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

VRIENDEN II

 • Geeft je toegang tot alle classes, dagtrips en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot alle reeksen, met uitzondering van onze Winter & Summer Schools en de jaaropleidingen
 • Geeft je recht op één sessie ‘Wat is jouw Verhaal? van twee uur in een boekhandel.
 • Geeft je toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en vier keer per jaar te updaten
 • Geeft je recht om vijftig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.
 • 10% korting op de Winter School en Summer School reizen van Passie Pensioneert Nooit en 10% korting op een Proefrit in jouw Droomjob

Prijs: €449 voor een jaar.  Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

VRIENDEN I

 • Geeft je toegang tot alle classes en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster op bijzondere locatie.
 • Geeft je toegang tot één Wat is jouw Verhaal? sessie van twee uur in een boekhandel
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en één keer per jaar te updaten.
 • Geeft je recht om twintig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.

Prijs: €299 voor een jaar. Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s