Passie Pensioneert Nooit voor Lamara Strijdhaftig

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Als professioneel actrice en filmmaker, heb ik een passie voor het vertellen van verhalen die er echt toe doen. Mijn focus ligt op het creëren van originele verhalen die nog niet eerder verteld zijn, maar wel een bepaalde noodzaak hebben. Ik geloof dat film en televisie de kracht hebben om mensen op een diep niveau te raken, en ik vind het geweldig om de kijkers aan het einde van een film of tv-show het gevoel te geven dat ze de tijd van hun leven hebben gehad, of juist geconfronteerd worden met een zwaarte die nog urenlang doorwerkt en hen aan het denken zet.

Wat is mijn grootste angst? Als actrice is het vaak zo dat je vaker ‘nee’ hoort dan ‘ja’. Deze constante afwijzingen kunnen een uitdaging vormen en mijn grootste angst is dat ik uiteindelijk zal ontdekken dat ik eigenlijk niet zo getalenteerd ben als ik dacht, en dat ik misschien niet de vaardigheden bezit die ik nodig heb om succesvol te zijn in deze branche. Het idee dat ik mijn passie moet loslaten en iets anders moet gaan zoeken, vind ik angstaanjagend omdat mijn hele leven is gericht op het idee dat ik ooit een succesvolle (internationale) actrice zal worden. Als dat wegvalt, vraag ik me af wat er nog overblijft.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Wat ik het meest waardeer in mijn werk als actrice is tegelijkertijd ook wat ik het meest uitdagend vind. In deze branche moet je juist de dingen opzoeken die je in het dagelijks leven vermijdt, zoals kwetsbaarheid of lelijkheid. Hoewel kwetsbaarheid en lelijkheid prachtige en herkenbare emoties zijn om te zien op beeld, zijn ze als actrice erg moeilijk om te vertolken omdat je een grote drempel moet overwinnen en soms diep in jezelf moet graven om deze emoties naar boven te halen en te accepteren.

Wat is mijn grootste valkuil? Er wordt vaak gezegd dat acteren een eenzaam beroep kan zijn vanwege de vele reizen die erbij komen kijken. Mijn grootste uitdaging is dat ik niet bereid ben om alles op te offeren om succesvol te worden. Ik zou bijvoorbeeld niet bereid zijn om voor drie jaar naar de andere kant van de wereld te verhuizen als dat zou betekenen dat ik mijn familie zou moeten achterlaten. Voor mij zijn familie en de mensen waar ik van hou het belangrijkste in mijn leven, en uiteindelijk is dat het enige wat er echt toe doet.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Acteren en film maken zijn mijn leven, mijn identiteit en mijn thuis. Ik zal pas stoppen met acteren als mijn lichaam niet meer meewerkt, en zelfs dan zal ik waarschijnlijk een manier vinden om door te gaan.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? In deze wereld is het belangrijk om in jezelf te blijven geloven, anders kun je de vele afwijzingen die je krijgt niet aan. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan en zijn er momenten waarop het me niet lukt om in mezelf te blijven geloven. Om de paar maanden krijg ik een zenuwinzinking waarin ik plotseling aan alles begin te twijfelen, maar gelukkig zijn deze momenten altijd tijdelijk.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? In 2022 kreeg ik de kans om een hoofdrol te spelen in de bioscoopfilm Bon Bini Holland 3. Het was mijn eerste grote productie en ik was net klaar met school. Het voelde als een enorme eer om naast acteurs als Jandino Asporaat en Tygo Gernandt te mogen spelen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Waar mijn familie en geliefden zijn en waar het warm is.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mensen zeggen vaak tegen mij dat ik een oude ziel heb. Ik heb in mijn leven al veel meegemaakt, waardoor ik op jonge leeftijd volwassen moest worden. Hoewel dit zeker nadelen heeft gehad, ben ik dankbaar voor het bewustzijn dat ik hierdoor heb ontwikkeld. Ik weet precies waar ik sta, wat ik wil en wat ik belangrijk vind in het leven. Ook weet ik heel goed met wie ik mijn tijd wil doorbrengen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? Als ik op een kleedje lig in het park, kijkend naar de sterren.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De Harry Potter boeken hebben mij sinds mijn jeugd geïnspireerd en voorzien van een onuitputtelijke bron van fantasie en een enorme fascinatie voor alles wat met tovenaars of magie te maken heeft. Deze passie heeft mij aangewakkerd en fungeert als een belangrijke drijfveer in mijn acteercarrière.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Prokofiev: Romeo and Juliet, Op. 64 / Act 1 – Dance Of The Knights Die heb ik altijd al graag live door een orkest gespeeld willen zien.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Severus Snape, gespeeld door Alan Rickman in de Harry Potter filmreeks, heeft een prachtige karakterontwikkeling. Aanvankelijk wordt hij neergezet als een afschuwelijke en onaangename persoon, maar later wordt duidelijk wat voor ongelooflijke offers hij heeft gebracht uit liefde en welke droevige uitkomst dat voor hem heeft gehad.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Viola Davis is mijn grote inspiratiebron en rolmodel. Haar indrukwekkende kwetsbaarheid en menselijkheid in haar acteerwerk zijn zo sterk en realistisch dat ik hoop ooit dat niveau te kunnen bereiken. Bovendien is ze een van de weinige zwarte vrouwen die een Emmy, Grammy, Oscar en Tony Award heeft gewonnen, wat haar nog meer bewonderenswaardig maakt. In haar nieuwste film, ‘The Woman King’, toont ze de kracht van zwarte vrouwen en geeft ze jonge vrouwen zoals ikzelf de motivatie en het vertrouwen om onze plaats op te eisen en hoofdrollen in grote bioscoopfilms te dragen.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? “Call Me by Your Name” is een schitterende film die zich onderscheidt van andere door zijn realistische en ontroerende weergave van de zoektocht naar identiteit en eerste liefde, zonder overdadige teksten of speciale effecten.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Als actrice ben ik ervan overtuigd dat je altijd iets van jezelf meebrengt in je spel. Elk karakter dat je speelt krijgt een stukje van jou mee, waardoor elke film die je maakt geïnspireerd is door jouw eigen ervaringen en emoties. Het is juist deze persoonlijke touch die je spel zo uniek en authentiek maakt.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Vertellen van verhalen is de kern van mijn werk. Het is het begin, einde en de rode draad in alles wat ik doe. Verhalen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en ik voel de drang om ze te vertellen. Vroeger schreef en las ik korte verhalen, nu gebruik ik film als medium om mijn verhalen te delen.

Naar welk project kijk ik uit? Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een film die gebaseerd is op mijn eigen leven. Het is een project dat heel persoonlijk en uitdagend voor me is, en ik kijk er enorm naar uit om het te realiseren.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Aysegul Karaca is een goede vriendin van mij die zich inzet voor meer inclusiviteit in de filmindustrie. Ze richt zich specifiek op het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een visuele beperking.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

http://www.lamarastrijdhaftig.com

https://www.linkedin.com/in/lamara-strijdhaftig-882094253/

https://www.instagram.com/lamarastrijdhaftig/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s