Passie Pensioneert Nooit voor Henk Ravenhorst

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Doe alles met hart en ziel is altijd mijn motto geweest. Ook toen ik nog een ogenschijnlijk saaie baan in de financiële wereld had. Daar kijk ik trouwens nog steeds met heel veel plezier op terug. Samen met andere mensen mooie dingen tot stand brengen geeft mij altijd een kick. Sinds een paar jaar kan ik mijzelf beeldend kunsten maker noemen en is mijn motto ‘doe het gewoon’!

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Genieten van kleine dingen samen met mijn partner en kinderen. Ik maak nu mee dat je van heel erg veel dingen kunt genieten. Ook als je, zoals ik, op latere leeftijd zonder werk komt te zitten en in die periode ook nog eens wordt getroffen door prostaatkanker. Ik had eigenlijk nooit een droom om na te leven, maar nu leef ik simpelweg in een soort droom.

Wat is mijn grootste angst? Angst is toch een slechte raadgever? Waar je niet dood aan gaat maakt je sterker, denk ik altijd maar. Het leven is te mooi om slechte wijn te drinken. Wil je er nog een paar? Nee, angst is niet mijn onderwerp.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat is toch wel de vrijheid om volledig autonoom en authentiek te kunnen zijn. Nu heb ik dat in mijn vorige banen ook altijd vrij ver door kunnen en mogen voeren, maar nu ik niet meer gebonden ben kan ik in volledige vrijheid mijn dingen doen. Toch zit het erg in mijn karakter opgesloten om rekening te houden met een ander. Juist dat maakt het creatieve proces weer zo boeiend.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn soms sombere buien. Maar die trekken wel snel weer weg.

Wat is mijn grootste valkuil? Gemakzucht, toch wel! Heel vaak moet het perfect zijn. Maar toch sluipt er ook vaak wel iets in van ‘zo is het ook wel goed’. Dat heeft dan vaak te maken dat sommige dingen niet gaan zoals het moet en dan moet het maar zijn beloop hebben. Kan dan wel eens verrassend aflopen.

Wanneer zou ik liegen? Als het niet zo was. Ik hou niet van liegen. In de loop van de jaren kom je er wel achter dat liegen niemand ook maar iets verder brengt.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Lastig, ik zou willen schrijven als Tommy Wieringa, fotograferen als Anton Corbijn, schilderen als Jacqueline de Vries of Joseph Kliblansky en als ik net zo´n storyteller als Eddy Vedder zou kunnen zijn komt het allemaal wel goed.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? ´Moeten´ is een mij slecht passend werkwoord. Toch is iets kunnen en willen volbrengen in een afgesproken tijdsperiode best uitdagend.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Waar maakt niet uit, maar als iets lukt maakt mij dat gelukkig. Een samenwerking met de grootste financiële partij in Nederland (mijn oude wereld), een goed gelukte fotoserie van King of the World, een door mij geschilderde dame die door een kunstverzamelaar wordt gekocht en de plek inneemt van een Aat Veldhoen. Op muzikaal gebied een langlopende reeks jamsessies organiseren, een band van niets naar bekendheid loodsen, een bluesfestival organiseren. Exposeren bij derden en een eigen permanente Pop-up-Expo met schilder- en fotowerk. En natuurlijk het houden van lezingen en schrijven van mijn blog.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Heel veel. In mijn oude wereld werkte ik in de pensioenadvieswereld. Alles gericht op zekerheid en saaiheid. Maar hoe kun je nu opeens stoppen met dat wat je leuk vind? Je stopt om slaaf te zijn van je werk. Dat snap ik, maar je gaat door met de dingen die je geweldig vind en waar je goed in bent. Daar heb je geen baas voor nodig.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Heb ik net een bepaald niveau van zelfacceptatie bereikt, krijg je zo’n vraag. Laat ik zeggen dat er genoeg te wensen over blijft. En daar werk ik aan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? In mijn oude wereld weet ik het wel, maar dat vind ik niet meer van belang. In mijn nieuwe wereld kan ik drie jaar terugkijken en kijk ik met heel erg veel plezier terug op mijn beslissing om begin 2017 een whiskyproeverij met een eigen expositie te organiseren. Ik wist eerlijk gezegd niet wat mij gebeurde toen. Meer dan 100 bezoekers voor de expositie en geen minuut dat er niemand binnen was. Mensen wilden mijn schilderijen kopen en de week erop werden er 2 exposities vastgelegd. Ik moest als een gek doeken gaan maken.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In het centrum van Hilversum of nog liever Amsterdam een eigen atelier/loft/studio waar ik kan leven en werken en mijn expressie de vrije loop kan geven en delen vrienden en mensen die het mooi vinden. Leven en wonen doe ik toch het liefst in het dorp waar ik nu al mijn hele leven lang geniet.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik heb het goed, maar hecht niet aan bezit. Hou wel van bepaalde mooi dingen hoor, spullen moeten met name fraai en degelijk en praktisch zijn. Kan ik er lekker lang mee doen. Een mooi paar handgemaakte Italiaanse schoenen, een stoere camera, een ouder model Volvo. Tijdloze schoonheid zeg maar. Net als mijn vrouw en kinderen, mijn dierbaarste ‘bezit’.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Authentiek en hartelijk word wel eens gezegd. Denk dat het klopt. Maar ook inspirerend, motiverend en opmerkelijk openhartig. Laat ik het maar houden op gewoon doen en blijven.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ideeën krijg ik overal en op de gekste momenten. Wandelend in de natuur, slenterend door de stad, zittend in een café, kijkend naar de TV of het wereldwijde web. Het bruist altijd en soms heb ik de foto of het schilderij in mijn hoofd al gemaakt. Dat kan dan wel eens aardig in de weg zitten als je het niet direct kan realiseren. In ieder geval inspireren mensen mij om mijn ideeën te realiseren.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Graag een plek met zicht op het water. Echt vaste plekken heb ik niet. Liefst samen met mijn vrouw ergens een goede Italiaanse maaltijd. En soms met vrienden een mooie whisky bij een open vuur.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Denk niet dat er een boek is dat mijn leven heeft beïnvloed. Ik kan wel genieten van een mooi boek. Heb daarin ook een brede belangstelling. Spanning zoals de Millenium reeks, absurditeiten in The world according to Garp of ontroerende romans als De Vliegeraar en recent nog Het Negerboek dat mij inspireerde tot een schilderij.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Favoriete schrijvers heb ik niet veel maar ik heb wel meerdere boeken gelezen van John Irving en Tommy Wieringa.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Hou op hoor, die muziek moet misschien nog wel geschreven worden. Maar ‘Shine on you crazy diamond’ van Pink Floyd en ‘Black’ van Pearl Jam staan er wel bij. En natuurlijk een stuk van Philip Glass, ‘The poets act’ of zo, maar ‘Heaven and Hell’ van Ronnie James Dio is stiekem ook wel prettig om op weg te gaan.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Alexander Supertramp natuurlijk!

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik denk niet in helden en heldinnen, maar heb wel bewondering voor mensen als Nelson Mandela en Martin Luther King. En helemaal voor relatief onbekende mensen die een allesbepalende keuze maken in hun leven. Zoals Chris McCandless

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Into the Wild, het verhaal van Chris McCandless die zijn eigen weg kiest als Alexander Supertramp. Het loopt niet goed af, maar wat een reis maakt deze gozer. Zijn odyssee is echt prachtig en best wel aangrijpend verfilmd.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Lastig, uit armoe ontstaat de mooiste kunst wordt wel beweerd. Dan maar iets minder mooi, maar wel de financiële mogelijkheid om te creëren. Ach, creëren kan uiteindelijk vanuit het niets. Ideeën borrelen gratis op en via de sociale media kun je je creaties simpelweg met de wereld delen. Artistieke vrijheid is veel belangrijker naar mijn mening.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een steeds grotere rol. Nu ik er zelf mee bezig ben ga ik mij ook meer en meer verdiepen. Wat doen anderen, waar werden zij door geïnspireerd, welke technieken zijn er. Hoe kan ik mijzelf ontwikkelen, wat past het beste bij mij, hoe blijf ik inspirerend. En hoe kan ik er mijn werk van maken, want in die fase zit ik nog steeds.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Grootste fan is volgens mij een vriend en zakenrelatie uit mijn oude wereld. Gek eigenlijk. Sinds dit jaar hoor ik mensen zeggen dat zij fan van mij zijn. Dat doet wel wat met me eerlijk gezegd. Het zorgt er voor dat ik met extra zin mijn schilderijen maak en mijn fotowerk doe. Ik geef en krijg terug en zij geven en krijgen terug. Dat vind ik mooi!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Zullen we het over 2018 hebben? Dan wil ik wel aan de slag met Anton Corbijn of Michel Poort, of met mijn zoons Sven en Nils en mijn vrouw Ans. Studio Ravenhorst, zelf doe ik de fotografie, Nils is een talentvol ontwerper en liefhebber/restaurateur van oude Amerikaanse auto’s, Sven is muzikant en kan met mij de bands en events doen en Ans is van de mode en adviezen. Ik zie een grote loft voor me met in het midden een door en door verroeste oude Amerikaanse brandweerauto, een foto studio, een ontwerpstudio en muziekstudio/oefenruimte en een café/koffiehoek met mooie ontwerpen en kunst aan de muur.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? In 2017 keek ik enorm uit naar de Tribute Night met The Eagles, Chicago en The Cream tributes. Op 9 mei is die al geweest en was zo succesvol, dat ik het op een andere manier in 2018 weer zou willen doen. De plannen moeten nog gemaakt worden. En dat gaat gebeuren, daar ben ik van overtuigd. Onder het motto ‘doe het gewoon’!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Ken vele voorbeelden. Belangrijkste is om zelf het momentum te creëren door actief te zijn, contacten te leggen, je sociale media goed in te zetten, interesse te hebben in collega’s en je open te stellen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Sinds mei 2017 kan ik gebruik maken van een tijdelijke ruimte. Daarin heb ik mijn Pop-up-Expo ingericht. Ik kan daar werken en exposeren. Ben er op afspraak of als ik een artistieke uitbarsting heb. Verder hou ik elke eerste zaterdag van de maand een instuif. Een goede koffie of een mooi glas, inspirerende ontmoetingen met anderen en wisselende werken aan de muur. Adres? Herengracht 14 in Bussum.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ireen Kerkman

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Bellen, 06-53770931 http://www.facebook.com/henk.ravenhorst

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s