Passie Pensioneert Nooit voor Priscilla Vrolijk – van Der Feen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik kan mezelf verliezen in mooie muziek, zowel in het maken ervan als het luisteren ernaar. Ik heb in het zingen een grote passie voor verschillende stijlen, om die zo goed mogelijk te zingen, echt stijl-eigen. Dat vereist veel technische vaardigheden. Het leren beheersen van die vaardigheden, daar kan ik gerust de rest van mijn leven mee bezig zijn.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Een eitje bakken met kaas, tomaat en salie dat zó lekker is dat ik me niet kan bedwingen en een stukje van het bordje van mijn peuter dochter pik en dat ze dan zegt: ‘Geeft niks hoor, mama’. Heerlijkheid. En meer van dat soort kleine, gelukzalige gezinsmomenten.

Wat is mijn grootste angst? Dat mijn kinderen iets overkomt. Wanneer ze vallen of verdriet hebben, voel ik letterlijk met ze mee. Ik wil ze alles besparen, maar weet dat ze niet ongeschonden door het leven kunnen komen en daar heb ik enigszins vrede mee. Je kunt het niet controleren, dus kun je het beter loslaten, ze troosten en de wereld weer terug insturen met een aai over de bol.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Muziek is iets wonderlijks, en met name zingen, het is heilzaam voor lichaam en geest. Er zijn niet voor niets zo ontzettend veel koren! Ik geniet er zelf erg van om te zingen en ik vind het heel bijzonder om andere mensen te mogen raken met muziek of om ze te helpen hun stem te ontdekken en te ontwikkelen. Ook vind ik het fantastisch om te zien hoe kinderen op een pure manier reageren op liedjes. Je kunt allerlei thema’s ‘bespreken’ op een heel veilige manier.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben perfectionistisch, ongeduldig en best onzeker. Een combinatie die waarschijnlijk wel meer voorkomt bij musici en kunstenaars... Altijd ten volle bezig met het perfectioneren van je kunst en altijd hunkeren naar goedkeuring en applaus. Maar dankzij mijn man, onze kinderen en ook mijn leerlingen heb ik geleerd om me meer in een ander te verplaatsten en de tekortkomingen van mezelf en de ander te aanvaarden. Ik heb steeds minder de neiging alles te willen controleren en perfectioneren.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik mijn minst aantrekkelijke eigenschappen goed in beeld heb en bijna helemaal getackeld, en dat ik nu dan toch echt in de buurt kom van perfectie! Hahaha😉

Wanneer zou ik liegen? Als ik eerlijk ben, nooit. Ok, er zijn vast momenten dat ik de waarheid iets zou verdraaien om uit een gênante situatie te komen of om iemand niet te kwetsen. Maar over grote dingen wil ik niet liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Mijn laatste zangdocente en wereldbefaamd opera zangeres, Charlotte Margiono. Een gewéldige zangeres, waanzinnige docente én een fantastisch lief, leuk en geestig mens. En Kim Jae-Chang, een Zuid-Koreaanse opera zanger die in India een kinderkoor heeft opgericht voor kinderen uit de sloppenwijken, het Banana Childrens Choir. Heel erg inspirerend. Wat muziek en aandacht voor de kinderen voor ze betekent is geweldig om te zien.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Jezelf constant moeten ‘verkopen’. Lekker zingen is leuk, maar je moet er wel je brood mee zien te verdienen. Dat vind ik best wel jammer. Ik ben minder ondernemer dan zangeres. Het liefst word ik gevraagd om te komen zingen of lesgeven of werk ik lekker in mijn studio voor mezelf. Maar daar kan ik niet van leven, dus ik moet mezelf constant laten zien, promoten, audities doen, kaartjes uitdelen en mezelf op de voorgrond plaatsen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Bij een RAP productie van de Nederlandse Reisopera. Het proces van een productie vind ik geweldig, je begint met een partituur en eindigt met een voorstelling waarin je mensen meevoert in het verhaal. Daar heb ik zoveel plezier gehad en zoveel geleerd, dat zal ik nooit vergeten. Dat soort geluksmomenten kan ik overigens ook ervaren als ik leerlingen begeleid naar een optreden; hard werken aan het materiaal, de spanning vooraf, het ‘moment suprême’ en dan de ontlading na afloop.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het doet me aan mijn moeder denken. Ze is inmiddels 75 jaar en gaat binnenkort voor de 6e keer naar Brazilië om daar als psychologe de plaatselijke hulpverleners te onderwijzen. Als dat geen passie is na de pensioengerechtigde leeftijd! Die passie heb ik van haar geërfd. Ik heb na mijn afstuderen veel last gekregen van mijn spieren, waardoor ik niet kon functioneren op het niveau dat ik ambieerde. Dat frustreerde me mateloos, maar na een cursus EVTS kreeg ik nieuwe tools om beter en gezonder te gaan zingen. Wat ik destijds alleen niet wist is dat dit proces zich niet laat overhaasten… Wederom een les geduld. Hierdoor weet ik wel dat de passie voor het zingen heel diep geworteld is en dat ik blijf doorgaan tot ik zonder belemmering mijn stem kan laten horen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel wat sneller en directer willen kunnen handelen, zonder eindeloze ‘interne besprekingen’. Ik weeg altijd alles zorgvuldig af, omdat ik bang ben om een verkeerde beslissing te nemen of bijvoorbeeld iemand te passeren of iets te doen wat iemand anders niet prettig vindt. Moe word ik ervan…

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? De meest memorabele optredens zijn die met mijn broers geweest. Samen met mijn vier broers, een pianist, drummer, saxofonist en bassist, hebben we een aantal jaar samen opgetreden. Dit bracht me op bijzondere plekken en voor bijzondere mensen. Ik heb bijvoorbeeld verschillende keren voor leden van het Koninklijk huis gezongen en heb menig landhuis, kerk en theater van binnen gezien.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Na 8 jaar Amsterdam en 10 jaar Zaandam, zijn we nu net verhuist naar Middelburg, de stad waar ik vandaan kom. Daar zou ik graag willen blijven leven en werken. Maar ik zou het geen enkel probleem vinden om zo nu en dan de Zeeuwse grenzen te passeren en elders op de aardbol te werken. Maar leven, dat doe ik toch het liefst op Zeeuwse grond.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Het eigendomsbewijs van ons nieuwe huis! Dit document heeft een enorme waarde gekregen nadat we hebben ervaren hoe ontzettend lastig het nu is om als zelfstandige een huis te kopen waar je ook kunt werken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben een ras optimist, voornamelijk vrolijk gestemd en verzot op zelfspot. Ik heb een heel serieuze, ernstige kant die het leed van de wereld kan voelen alsof het mij persoonlijk wordt aangedaan, en een hele luchtige, relativerende kant die zingend door het leven gaat. Maar mijn meest markante karakteristiek is misschien wel dat ik graag veel woorden gebruik, véél woorden.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?Ik fiets elke dag door de oude binnenstad van Middelburg om mijn kinderen naar school te brengen. Op de heenweg zitten we voornamelijk te kletsen, ze gebruiken graag minstens net zoveel woorden als ik…tegelijk. Maar op de terugweg kan ik heerlijk mijn ideeën de vrije loop laten. De historische omgeving inspireert me heel erg en thuis aangekomen kan ik meteen aan de slag!

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Ik moet mijn stad weer gaan herontdekken nu ik er weer woon na 18 jaar, maar mijn eerste ervaring was meteen raak bij jazz café – restaurant Desafinado, heer-lijk gegeten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Zonder twijfel ‘Ik zal nooit meer huilen’ van Nicky Cruz en de bijbel. Het eerste boek las ik voor het eerst toen ik een jaar of 11 was en komt sindsdien steeds weer op mijn pad. Op een heel eenzaam moment als student in Amsterdam kwam het boek ter sprake op de radio en heb ik het weer herlezen. Het maakte opnieuw enorme indruk. Jaren later heb ik hem horen spreken in Amsterdam, en weer raakte zijn verhaal van keiharde bendeleider in New York naar evangelist mij enorm. Dit verhaal en in het verlengde daarvan de boodschap van de bijbel heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Anna Enquist en Maya Angelou zijn twee namen die direct naar boven komen. Die boeken zijn me echt bijgebleven. Maar ik doe nu vele andere tekort, ik heb zoveel mooie boeken gelezen in mijn leven. De laatste jaren lees ik wel minder romans en meer informatieve boeken.

You only die once’ Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Oh, help…dat wordt een lange dag. Er zal muziek klinken van Bach en Händel, mijn ‘all time favourites’. Verder komt James Taylor voorbij, Eva Cassidy, Bonnie Raitt, Bruce Hornsby, Aretha Franklin, de Nederlandse Sela én de Amerikaanse Selah, beide fantastische gospel groepen. Maar ook Van Morrison mag niet ontbreken en natúúrlijk Mariah Carey, die mij heeft geïnspireerd om ook pop te gaan zingen. Maar ik zou het ook zomaar heel stil kunnen houden om nog even te kunnen kletsen met mijn geliefden. Ik denk dat het dat laatste wordt.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik zou graag een heldin willen noemen, gewoon om de eigen sekse naar voren te schuiven, maar ik kan er geen bedenken waar ik me mee kan vereenzelvigen. Typische heldinnen staan óf in de schaduw van de mannelijke held óf het zijn toch meer lust objecten.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Alle mensen die zich inzetten voor een ander, en dan niet om er alleen een goed gevoel van te krijgen, maar omdat ze dat doen uit compassie. Als je pech hebt word je geboren in een arm gezin en krijg je niet de kans je te ontwikkelen, te studeren en een toekomst visie te ontwikkelen. Dan heb je een ander nodig die je daaruit kan helpen. Rijkdom is ridicuul oneerlijk verdeeld in de wereld en het lijkt vaak ieder voor zich. Gelukkig zijn er ook veel mensen die zich niet laten leiden door geld en een hoger doel hebben. Dat zijn mijn voorbeelden, mijn helden.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Florence Foster Jenkins. Een prachtig, min of meer waargebeurd verhaal met Meryl Streep in de hoofdrol (mijn ‘tweede moeder’, ik hoor vaak dat ik op haar lijk en ik had graag een fractie van haar acteertalent willen erven!). Over een rijke vrouw met zo’n enorme passie voor zingen dat het haar gebrek aan talent oversteeg. ‘Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen’. Grappig, ontroerend en met veel mooie muziek.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren mij’? Kunst en Cultuur lijkt in Nederland niet op waarde te worden geschat. Bij ‘muziekscholen’ heeft het niet-onderwijzend-personeel vaak een vaste baan en de muziekdocenten zijn massaal ontslagen en werken nu als zzp’ers of moeten zich noodgedwongen omscholen. Voor degenen die graag ondernemen, prima. Voor degenen die ‘slechts’ goed zijn in hun eigen vak, minder. Dit betekent namelijk veel onzekerheid, heel veel extra administratie en dus tijd, geen ziektewet, geen pensioen, dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en (bijna) geen hypotheek! De wereld op zijn kop als je het mij vraagt. Dit zei Churchill over de waarde van kunst: ‘The arts are essential to any complete national life. The State owes is to itself to sustaine and encourage themIll fares the race which fails to salute the arts with the reverence and delight which are their due.’ Kunst en Cultuur (onderwijs) kost geld, maar is van onschatbare waarde voor een maatschappij. Voor mij persoonlijk geldt dat ik helaas lang niet alles kan doen wat ik zou willen, omdat ik die tijd nodig heb om geld te verdienen. Anderzijds voel ik me in Nederland nog erg gezegend om de mogelijkheden en de rijkdom die we hebben.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het leven ís kunst. Als ik om me heen kijk zie ik alleen maar onverklaarbare kunstwerken. De boom voor mijn huis met het vogelnestje erin, de zee en het strand bij ondergaande zon, mijn twee dartelende dames met hun eigen karakters en unieke kenmerken. Ik vergaap mij dagelijks aan de schoonheid van de natuur, de diversiteit in mensen en hun scheppend vermogen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?Mijn man staat aan mijn zijde in alles wat ik doe, en andersom. Hij is ook ‘ondernemer in de muziek’, om het zo maar te zeggen. We begrijpen elkaar dus goed en zitten beiden weleens in de spagaat van ‘willen’en ‘moeten’, ‘hart’ en ‘hoofd’. Het is geen makkelijke weg, maar we zijn dankbaar voor wat we hebben. Daarnaast houden we allebei altijd ruimte om een andere richting in te slaan. Ook daarin staan we aan elkaars zijde.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Met Zeeuwse musici! Mijn werkgebied lag lange tijd elders, dus ik heb heel veel zin om nieuwe en oude talenten te ontmoeten en om leuke samenwerkingen aan te gaan.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben net gestart met mijn eigen zangschool, Studio VoiceXL, in Middelburg. Daar ben ik nu volop mee bezig, heel erg leuk. Ik geef er zangles aan volwassenen, maar ik heb ook speciale groepslessen ontwikkeld voor kinderen en jongeren. Juist voor hen, die volop in ontwikkeling zijn, is zingen en muziek maken super goed. Het maakt slim, sociaal en gewoon heel erg blij!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?

Musici uit Zeeland dus! En omstreken 😉

Waar kun je mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Bij Studio VoiceXL in Middelburg! Check voor meer info: http://www.studiovoicexl.nl en http://www.facebook.com/studiovoicexl.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Mijn ‘hubby’, Jeroen Vrolijk. Een gepassioneerd drummer, docent en ondernemer.

Hoe kun je contact met mij opnemen? http://www.facebook.com/priscilla.vrolijkvanderfeen, http://www.studiovoicexl.nl, pvrolijkvdfeen@gmail.com

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s