Passie Pensioneert Nooit voor Willemijn Philippine

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het vrouw-zijn. En het leren begrijpen van wie ik ben als mens en maker.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het klinkt wellicht wat zweverig, maar wanneer ik me compleet één voel met alles en iedereen om me heen. Wanneer alles lijkt te kloppen in mijn directe omgeving. Dan voel ik alleen maar liefde en rust. En dat is het grootste geluk wat ik ken.

Wat is mijn grootste angst? De controle verliezen. En dit zit hem in het allergrootste thema en in de meest minuscule. Angst voor de dood heeft alles te maken met de angst van het niet weten en het niet kunnen dirigeren. Angst voor nieuwe mensen of een nieuwe omgeving; wederom het onbekende. Heel logisch. Maar als control freak en perfectionist toch ietwat onhandig.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Van intensiteit. Dat je er niet omheen kunt. Dat het niet een werkje is waar je langs kunt lopen en zeggen ‘ah, ja’ en weer verder. Nee. Wat ik maak komt uit mijn kleine teen en begint altijd als een heel sterk oer gevoel. Uiteindelijk mondt het uit in iets wat niet alleen van mij is maar zich hopelijk ook bevindt in de kijker. Die kracht is wat mijn werk bijzonder en van mij maakt.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?  Oei. Ik denk dat alle eigenschappen positieve en negatieve kanten hebben. Zolang het maar niet doorslaat naar de negatieve kant. Maar voor nu zou ik zeggen: ik ben te snel te fel, te straight forward, naar anderen toe. En alles waar te voor staat is niet goed.

Wat is mijn grootste valkuil? Alles tot in detail uitdenken en niet durven beginnen. Daar zit echt een probleem. Omdat ik op een gegeven moment denk “ja, ik heb het al tot in detail in mijn hoofd zitten, waarom zou ik het in hemelsnaam nog uitdenken”. Ik ben vooral bang dat het mislukt. Dat is een enorme valkuil voor het begin van het maakproces.

Wanneer zou ik liegen? Nooit. En dat klinkt al meteen als een leugen haha. Maar ik word fysiek onwel als ik lieg. Dus ik kan serieus niet liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Wat jammer dat er ‘in mijn professie’ staat, daar het nu juist de mensen buiten mijn vakgebied zijn die me het meest inspireren. Op dit moment is er niet echt iemand die me in vuur en vlam zet binnen de fotografie & nog leeft.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De laatste puntjes op de i. Het afwerken. Dat vind ik een heel slopend onderdeel, omdat ik vaak dan al weer zin heb in iets nieuws en ik heel erg mijn best moet doen om de focus te (her)vinden die nog nodig is om het tot een goed einde te laten komen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Tijdens mijn eindexamen. Omdat na jaren ploeteren op de HKU eindelijk alle puzzelstukjes op zijn plek vielen en ik voor het eerst 100% achter mijn werk stond. Dat was een gaaf moment en ik ben er nog steeds diep gelukkig mee.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik denk dat dit op ieder gebied natuurlijk toe te passen is maar waar ik aan moet denken zijn de creatievelingen. Degene die niets anders kunnen dan creëren en maken. Die geboren zijn met een zeker talent en een passie die eruit móet. Degene die van kantoorbanen etc. diep ongelukkig worden. Voor diegenen zit passie in het bloed, zonder begin of eind.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Het klinkt lachwekkend als ik zou zeggen niks. Maar dit betekent niet dat ik beweer perfect te zijn. Verre van dat zelfs. Ik probeer juist uit alle macht alles aan mezelf te accepteren. Omdat ik zoveel jaren zoveel tijd ben kwijt geweest met dingen aan mezelf te haten dat het nu eindelijk tijd wordt voor: dit ben ik, en dat is goed genoeg.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ja, toch wel het vinden van wie je wilt zijn als maker en als mens. Die twee gaan automatisch samen wanneer ik werk maak. Dat ik de richting heb gevonden en de weg ben ingeslagen waar ik al die tijd naar op zoek was, dat had nogal wat voeten in de aarde. Het ‘waar ben ik in godsnaam goed in?’ blijft natuurlijk, maar de kapstok is gevonden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Daar waar de omgeving en de mensen me het meest inspireren. Op dit moment is dat gewoon thuis en op vakantie in Hongarije, waar ik vanaf kleins af aan kom. Het is de drukke stad en vrienden over de vloer in combinatie met de rust en het niks (hoeven) doen in een afgelegen dorpje in het zuiden van Hongarije. Dus so far so good!


Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik wilde zeggen Haas. Mijn geboorteknuffel, want ja ik duim nog steeds. Maar sinds Matisse in mijn leven is (mijn Golden Retriever puppy) kan ik niet meer zonder hem. Wat een prachtbeest. Ja, ik ben oprecht verliefd.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben zeer expressief. In alles. In praten en bewegen. Mijn emoties zijn of enorme enthousiast of enorm depressief haha. Ja, natuurlijk zit ik ook wel eens in het midden. Maar ik ben wel van de uitersten ja. Passie zit volgens mij in elke porie.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Daar waar de omgeving en de mensen me het meest inspireren. Op dit moment is dat gewoon thuis en op vakantie in Hongarije, waar ik vanaf kleins af aan kom. Het is de drukke stad en vrienden over de vloer in combinatie met de rust en het niks (hoeven) doen in een afgelegen dorpje in het zuiden van Hongarije. Dus so far so good!

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Oh dat is lastig! Want ik ben graag omringd (thuis) door vrienden die blijven eten en lekker lang blijven plakken. Ik ben wat minder een uitgaansmens, eerder een huismus met een lekker glas wijn, goeie muziek, fijne vrienden en boeiende gesprekken. Maar je maakt me ook wel erg blij als ik kan neerploffen op een lekker druk terras op de Neude, in Den Bosch op de markt of in mijn woonplaats Helmond.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? En hier haken lezers af ben ik bang! Haha. Ik ben een tijd erg ziek geweest en boeken zoals ‘Eten, bidden, beminnen’ hebben me serieus op het juiste moment geholpen. Eleanor Roosevelt heeft ‘You learn by living’ geschreven, wat ook geweldig is (of je haar adviezen nou opvolgt of niet). Door te lezen over hoe anderen hun leven hebben ingericht, hielp me dit op weg de vragen te beantwoorden over mijn eigen leven.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Connie Palmen (bijna al haar boeken), Eleanor Roosevelt (You learn by living), Hayden Herrera (geweldige biografie over Frida Kahlo), Jane Austen (Pride and prejudice), Emily Dickinson (dichter), Sándor Márai (de gravin van Parma is mijn lievelings), Simone de Beauvoir (de tweede sekse), Isabel Allende (eigenlijk alles van haar, behalve haar nieuwste paar boeken van afgelopen jaren), Bregje Hofstede (De herontdekking van het lichaam) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?  Wende Snijders. Ik ben dol op haar muziek en intensiteit. Wanneer zij ‘Mens durf te leven’ zingt barst ik nog steeds in tranen uit. Maar misschien is dat nummer voor op mijn laatste dag een wat onhandige keus..

Wie is mijn held of heldin in fictie? Gaat bijna samen met wie ik wel zou willen zijn haha. Elizabeth Bennet schiet door mijn hoofd, vanwege haar intelligentie, kalmte en passie. Voor de rest hebben mijn helden allemaal bestaan!

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ah, kijk. Here we go. Be careful what you wish for haha. Helen Mirren, Frida Kahlo, Marina Abramovic, Eleanor Roosevelt, mijn buurvrouw José Luijten, Iris Apfel, Frouke Smidt (vriendin), Chanel, Meryl Streep, Georgia O’Keefe

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De documentaire over Wende Snijders in het Uur van de Wolf. Dit telt misschien niet, maar wat zij daar zegt heeft me zo geraakt, liet me zoveel snappen over mezelf. En ze liet me niet alleen voelen. Er zijn meer mensen die over de dingen nadenken waar ik op dat moment op vastliep. Prachtig.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Haha. Als een wens! Dat zou toch fantastisch zijn! Toch denk ik ook dat het je net als de uitspraak ‘alles mag’ je in een gigantisch gat kan gooien. Ik las in Connie Palmen’s boek Lucifer, vrijheid bestaat bij de gratie van grenzen’, wanneer alles mogelijk is en binnen handbereik denk ik dat het zijn kracht en schoonheid verliest.


Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Tja. Ik kan niet anders. Het is de reden dat ik mijn bed uit kom. Het is wat me inspireert, waar ik hoop uit put. Wat me blij maakt en waar ik graag onderdeel van uit zou willen maken.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn ouders! Haha. Met stip!

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Oei. Dat weet ik niet. Op dit moment ben ik aan het zoeken naar een weg met een oud klasgenootje. Maar weet je? Ik ben van nature een lone wolf. Dus alleen werken is wel waar ik het beste in ben. Alleen brengen samenwerkingen nieuwe input die je nooit zelf had kunnen vinden, dus ik hou die optie altijd met liefde open.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Ik ben waanzinnig benieuwd naar Rachel Gruijters aankomende film. Waar ze zo gigantisch hard voor en aan heeft gewerkt. Dat ik haar van harte een enorm succes wens.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017?  Daar heb ik geen concrete namen voor. Het ligt er maar net aan naar welke antwoorden ik op zoek ben. Daar zoek ik dan de, in mijn ogen, juiste persoon voor.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Ik loop in Utrecht in het wild rond. En iedereen is altijd welkom. Maar je kunt mijn werk zien komende 8 oktober in Utrecht. Op de Sunday Bloody Sunday (zoek het facebook event!) En op 12 oktober geef ik een lezing over mijn werk, naaktfotografie, in het Louis Hartlooper Complex. Dit is wederom ook te vinden op facebook via Pecha Kucha Utrecht!

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Rosa Surachno! Haar boek is net uitgekomen, Generatie Ei. Over de burn-out generatie van nu en waarom we niet durven te falen. Ik vind dat er meer mensen zoals zij in de openbaarheid zouden moeten komen. Bij haar zit passie ook in elke porie. Of ligt dat toch meer aan ADHD…

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Mijn contactgegevens staan op mijn website www.willemphi.com

En op facebook en instagram ben ik te vinden als Willemijn Philippine.

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s