Passie Pensioneert Nooit voor Berthe Spoelstra

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? 

Het werk zelf: ergens helemaal in opgaan, alle tijd en omgeving vergeten. In mijn werk in het theater zoek ik dit samen met anderen op. En toch heb ik net mijn eerste roman geschreven: Schemerland (Uitgeverij van Oorschot). Het was een bubbel waarin ik helemaal alleen was. Ik schreef over een oude vrouw die besloten heeft niet meer te praten. Waarom? Wie is zij en wat heeft zij met mij te maken?

Wat is mijn idee van ultiem geluk? 

In mei 2019 kwam mijn debuutroman Schemerland uit. Tijdens het schrijven heb ik nooit aan een lezer gedacht, maar vanaf het moment dat ik besloot de gok te wagen en een uitgever te zoeken, was dit één groot avontuur. Het theaterveld ken ik goed, maar in de wereld van de boeken moet ik helemaal opnieuw beginnen. Dat die kans mij wordt gegeven, is een groot geluk. Ik denk dus dat kansen krijgen een ultieme bron van geluk is.

Wat is mijn grootste angst? 

Ik vrees dat ik vele angsten heb. In elk geval ben ik bang voor alles wat hoog, diep of snel is. De kunst is, denk ik, angsten ‘leefbaar’ te houden. Daar gaat mijn roman over: Jeanne, mijn hoofdpersonage, krijgt te maken met één van mijn grootste angsten: dat mijn geliefden mij verlaten en er geen werkelijk contact meer met de buitenwereld mogelijk is. De vraag die ik mijzelf in Schemerland gesteld heb is: wat moet ik nu doen om dat te voorkomen? Heb ik de wissels goed gezet?

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  

Puzzels oplossen: onderliggende structuren blootleggen, ineens snappen wat de patronen zijn en wat de volgende stap moet zijn. Of zien hoe dit kwartje bij anderen valt. Ik hou van samenwerken én van alleen werken. Afwisselend is het mooiste.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? 

Ik zou wel graag flexibeler willen zijn. En ook graag minder ongeduldig.

Wat is mijn grootste valkuil? 

Perfectionisme. En dat ik maar 1 leven heb om alles te doen wat ik graag zou willen doen.

Wanneer zou ik liegen?

Zowel romans als theater zoeken een vorm voor datgene wat zou kunnen zijn.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? 

Dat zijn er echt heel erg veel. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen… Ik zie of lees zelden een kunstwerk dat ik echt slecht vind, dus bewonder ik hen eigenlijk allemaal.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? 

Regeltjes, maar dat geldt vermoedelijk voor heel veel mensen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik ben echt heel vaak heel gelukkig.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Ik heb mijn werk gemaakt van iets dat ik heel graag doe en dus hoef ik voorlopig niet met pensioen!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? 

Alles. Hoe geweldig zou het zijn om vanaf nu te leven als het tegenovergestelde van mijzelf? Bijvoorbeeld als een groene driehoek. Misschien zou ik enorme spijt krijgen, misschien zou het verschil uiteindelijk niet zo groot blijken te zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 

Heel flauw: elke première vind ik opnieuw een grote prestatie. En natuurlijk mijn debuut als romanschrijver.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  

Gewoon hier, waar ik nu ben. Dit is een van de veiligste en aangenaamste plekken op de wereld.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn bed. Hoe gruwelijk moet het leven zijn zonder veilige, warme plek om naar terug te keren. Maar ook zonder fiets of computer raak behoorlijk in paniek. En dan zijn er natuurlijk ook niet-materiele zaken zoals gezondheid, veiligheid, vrienden en familie, maar strikt genomen is dat geen ‘bezit’.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik sta ‘aan’ of ‘uit’, zelden iets ertussenin. Ik werk lang aan één stuk door, daarna gaat ineens het licht uit en kan ik letterlijk geen informatie meer opnemen. Ik hou ook niet van miezerregen. Dan liever een flinke storm of hagelbui. En toch: juist dat grote grijze tussengebied is het interessantst. Daar houdt het echte leven zich op.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg? 

Tijdens de afwas en op de fiets (stadse verkeerschaos leidt tot terugtrekking en dus tot betere gedachten). En natuurlijk ’s morgens heel vroeg: precies op dat moment tussen slapen en wakker worden.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? 

De Japanse Senpachisnackbar en de pizzeria hier op het plein.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? 

Och, heb je even? Elk boek beïnvloedt mij onvermijdelijk, zoals elk theaterstuk mijn leven verandert. Ik geef toe: dat is nogal vermoeiend, maar het is niet anders.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Joost van den Vondel. En daarna begin ik bij de A: Atwood, Austen, B: Beckett, Biegel, Blaman, Brecht, Bronte en natuurlijk Herman Franke, Ted van Lieshout, Heiner Mueller, Georges Perec, Sylvia Plath, Marijke Schermer, Virginia Woolf

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? 

Händel gezongen door Philippe Jaroussky: samen vertolken ze een eeuwigheid. Ik hoop dat je deze muziek ook hoort in de laatste hoofdstukken van Schemerland.

Wie is mijn held of heldin in fictie? 

Het antwoord bevindt zich vermoedelijk ergens tussen Markiezin De Merteuil (1782, Pierre Choderlos de Laclos), Hilda van Suylenburg (1897, Cécile de Jong van Beek en Donk), Marinka (1970, Paul Biegel) en Madelief (1976, Guus Kuijer).

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Een held is vooral iemand die doet wat andere mensen niet durven: Gretha Thunberg, Malala Yousafzai, Moeder Theresa… Andere mensen die dagelijks het lef hebben hun angsten onder ogen te komen en ondanks alles doorgaan zijn ook helden, maar ook gewoon dapper.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  

Ik ga nooit naar de film. Helaas. Er zitten te weinig uren in een dag om theater én literatuur én film bij te houden.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Geld is net als macht een lastig goedje (de meeste mensen willen altijd meer). Maar voldoende geld verdienen met hetgeen je leuk vindt, dat is vrijheid.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? 

De grootst denkbare. Kunst abstraheert het leven en maakt het daardoor leefbaarder.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? 

Zonder enige twijfel mijn naaste familie en vrienden. En daarnaast natuurlijk de theatermakers met wie ik werk en de mensen van Uitgeverij Van Oorschot!

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? 

Vermoedelijk ken ik nu nog niet alle mensen met wie ik in de (nabije) toekomst ga/wil werken en zo blijft het een verrassing.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Op 20 september 2019 komt het nieuwe toneelstuk van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen uit. Zij halen Il Gattopardo (roman uit 1958 van Guiseppe di Tomasi di Lampedusa & film uit 1963 van Lucino Visconti) door de gehaktmolen en maken er een hedendaags epos van met de titel La Pretenza. Het is de opening van het culturele seizoen bij Frascati (in de Amsterdamse Nes). Daarna volgen er nog heel veel andere spannende stukken!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019? 

Ik zou graag een gesprek voeren met Berlinde De Bruyckere of Elfriede Jelinek. Maar ik ontmoet ook heel graag andere mensen – ook als ze (nog) niet hun sporen verdiend of de Nobelprijs gewonnen hebben.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Schemerland is in elke boekhandel te verkrijgen (of te bestellen). Of kijk op https://www.berthespoelstra.nl/

Of natuurlijk: https://www.bol.com/nl/p/schemerland/9200000101929851/?suggestionType=searchhistory&bltgh=kCocGvXKm6Pc55q-yM9LLA.1.2.ProductTitle

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Laura van de winkel Vondst! https://www.vondst-diemen.nl/

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via https://www.berthespoelstra.nl/

En: http://www.vanoorschot.nl/

En: https://www.frascatitheater.nl/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s