Passie Pensioneert Nooit voor Stef Fridael

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Emoties bij mensen losmaken met kunst. Iets scheppen waar mensen door geraakt worden en daardoor hun eigen fantasie de vrije loop kunnen laten of door geprikkeld worden, dat geeft mij enorme voldoening. Met mijn werk wil ik beïnvloeden, dat is de grootste passie die ik in mijn werk nastreef.

Wat is mijn grootste angst?

Mijn zicht kwijtraken, blind worden dus. Zonder zichtvermogen geen kunst meer bij mij.

Een bevriende kunstenaar raakte langzaam zijn zicht kwijt, voor hem een reden om te stoppen als maker, een drama waar ik angst voor heb.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het kunstenaarschap geeft je enorme vrijheid en ik ben heel erg gesteld op mijn vrijheid. Ik kan dagelijks in een creatieve omgeving werken waar ik met andere creatieve geesten omga, kunstprojecten voorbereidt en filosofeer over ideeën die we kunnen uitwerken. In totale vrijheid.

Wat is mijn grootste valkuil?

Kunstenaar zijn is mooi maar niet gratis. In Nederland moet je naast een goede kunstenaar ook ondernemer zijn en dat leer je niet op de Academie. Mijn valkuil is dat ik te hard werk en daar te weinig aandacht aan besteed.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Dat zegt iets over de manier hoe je het leven invult totdat je niet meer kunt. Het kunstenaarschap is meer dan werken, het is een roeping. Als kunstenaar ga je nooit met pensioen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Beter kunnen netwerken, zichtbaarheid vergroten.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Deelnemen aan de OSTRALE 019, de Biënnale voor Hedendaagse Kunst in Dresden. Dat is een van de top drie kunst-biënnales in Duitsland.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Zuid-Frankrijk is voor mij een droom. Vrijstaand huis, groot atelier, stuk land zal op mij zeer inspirerend werken. Frankrijk is toch wel een land waar de beeldende kunsten en de kunstenaars van grotere betekenis zijn. Het is daar meer verankerd in de cultuur.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Betrouwbaar.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

Oorlogsgebied.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

De boeken van Sven Hassel gaven mij een totaal andere kijk op de Duitse soldaat van WOII.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Summertime van Billy Stewart.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Stanley Kubrick filmregisseur van a Clockwork Orange.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Mijn vrouw.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

A Clockworck Orange uit 1971.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij?

Ik ben een verhalenverteller, dat doe ik met mijn kunst. Ik ben echter niet zo autobiografisch ingesteld. Het is voor mij meer een metafoor voor wat ik omschrijf in mijn Artist statement.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Mijn werk bestaat uit verhalen maken met schilderen, tekenen en overige beeldende kunst. Soms hebben die betrekking op real live. Dat wat je meemaakt komt vanzelf bovendrijven als je op zoek bent naar inspiratie.

Naar welk project, in 2022 kijk ik uit?

Er zijn twee kunstprojecten in Duitsland, Berlijn en Kirschau, waar ik aan ga deelnemen en erg naar uitkijk.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Peter Klashorst

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via mijn agency Kris van der Hart 06-53326302

Via e-mail info@steffridael.nl

Via website www.steffridael.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s