Passie Pensioneert Nooit voor Sophie Vermeulen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie is maken! Het liefst werk ik met mijn handen en maak collages van materialen zoals bijvoorbeeld gekleurde papiertjes, bloemen, bananenschillen en andere etenswaren. Deze fotografeer ik dan en ontwikkel ze tot printdesigns voor behang, stoffen, en tegels. Daarnaast maak ik op deze manier ook autonome kunstportretten!

Ik werk hiervoor graag samen met andere kunstenaars, modeontwerpers en theatermakers.

Wat is mijn grootste angst?

Dat ik eenzaam zal worden.

Photo credits: Louise te Poele

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Van het helemaal opgaan in je eigen fantasiewereld tijdens het maakproces, om vervolgens die fantasiewereld los te kunnen laten, om het project met de (werkelijkheid) wereld te kunnen delen. Zodra het werk gedeeld wordt en gezien wordt door mensen gaat het werk pas echt leven.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik ben een perfectionist. Dat kost tijd, en de wereld is vaak snel op het moment!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Wanneer ik een tijd lang niet creatief bezig kan zijn, voelt het alsof ik dood ga van binnen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Niets!

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Ik heb samengewerkt met een Nigeriaans modemerk Orange Culture. Daarvoor heb ik met mijn kunstwerken geëxposeerd in Lagos, Nigeria. Het thema van de expositie was “Flower boy”. Met de kunstwerken wilden we de gay scene in Nigeria een warm hart toedragen. De LGBT+ gemeenschap is in Nigeria helaas nog niet geaccepteerd en er wordt nog regelmatig geweld tegen deze gemeenschap gepleegd. Met de expositie wilden we aandacht vestigen op alle mooie Flower boys out there.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik zou op verschillende plekken willen leven en werken. Het meeste inspiratie haal ik uit wonen en werken in verschillende culturen. Tijdens het doen van artist in residenties in Marokko en België heb ik veel werk geproduceerd en inspiratie opgedaan.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Als ik mij ongemakkelijk voel, doe ik graag een handstand. Dan kan ik de wereld letterlijk even vanuit een ander perspectief zien, dan voel ik mij daarna weer beter.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

In het bos. Of tijdens het liften naar (nog) onbekende eindbestemmingen.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

“Americanah” van Chimamanda Ngozi Adichie. Dit boek gaat over de Nigeriaanse cultuur, daar wist ik helemaal niets vanaf, dit heeft mij inzicht gegeven in deze voor mij totaal andere, nieuwe cultuur.

“Jaya” van Devdutt Pattanaik (an illustrated retelling of the Mahabharata). De Mahabharata (Devanagari: महाभारत, SanskrietMahābhārata), soms Bharata, is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het hindoeïsme.
Ik vond het heel interessant om inzicht te krijgen in zo’n oude cultuur. De mythische verhalen zijn af en toe zo bizar en mooi. Al helemaal met de illustraties die erbij staan in deze hervertelling.

“Het portret van Dorian Gray” van Oscar Wilde. Erg mooi poëtisch geschreven.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Nocturnes van Chopin

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Asterix en Obelix

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Louise te Poele, zij is een beetje mijn ‘kunstmoeder’. En mijn echte ouders, vriend en vrienden.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

“Les amours imaginaires” van Xavier Dolan, heel mooi cinematografisch werk over de liefde.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij?

Ieder is de verhalenverteller van zijn eigen leven. Alleen afhankelijk van waar je geboren bent, wat je achtergrond is, is bepalend hoeveel kansen je krijgt en hoe je verhaal gaat lopen. Laten we vooral verhalen blijven delen, dan gaat het goed!

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Ik luister graag naar anderen. De verhalen inspireren mij tot het maken van nieuw werk en tot het krijgen van nieuwe vriendschappen.

Naar welk project, in 2022 kijk ik uit?

Op dit moment ben ik bezig met een journalistiek project waarbij we een boek maken over 15 kunstenaars, musici, dansers en theatermakers in Arnhem.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Myriam Keijzer van https://zomaarzon.nl

Zij maakt prachtige kleurrijke illustraties.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Op mijn website kun je meer informatie mijn werk en mij vinden.

Ik werk graag samen! Neem gerust contact op:

www.sophievermeulen.nl

Je kunt mijn werk volgen op Instagram: @sophievermeulenart

of Facebook: Sophie Vermeulen

of contact met mij opnemen via Linkedin: https://www.linkedin.com/in/sophie-vermeulen-4b983346/

of mailen naar: contact@sophievermeulen.nlLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s