Passie Pensioneert Nooit voor Dorien van der Steen, musicus

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Muziek is mijn passie! Of het nu pianoles geven is aan kinderen, aan volwassenen, welke stijl dan ook, of het nu zelf musiceren is en m’n emoties daarin leggen, mijn ervaringen en verhaal verwerken in composities, muziek met peuters of senioren, alles is mooi. Bovendien kan ik me blijven ontwikkelen; de laatste jaren vooral qua zang en het componeren van eigen liedjes.  Hier staan wat eigen liedjes en covers op youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1jD9ulbckBJcpvakd3wBxQ

Wat is mijn grootste angst? Tja, doof worden zou het beoefenen van mijn passie onmogelijk maken. Zolang dat niet gebeurt, kan ik tot m’n 100ste doorgaan, al is het maar luisteren naar muziek en daarvan genieten.

Photo credits: Willemijn Alferink

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik vind muziek intrigerend; hoe kunnen er zoveel verschillende liedjes zijn? En hoe bijzonder dat muziek van 300 jaar geleden mooi is en muziek van nu ook! En hoe kan het dat je bij de eerste klanken van een liedje al geraakt kunt worden?!

Wat is mijn grootste valkuil? Ik wil nogal veel doen, en me in zoveel dingen ontwikkelen. Ik maak het mezelf dan wel eens een beetje moeilijk… Ik wil weleens te snel gaan, ook wanneer ik denk dat dingen beter kunnen. 

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Zolang ik kan, blijf ik muziek maken, muziek luisteren, componeren, m’n emotie of m’n verhaal vertellen door muziek en m’n passie overbrengen op anderen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Wat zou ik graag het talent willen hebben van al die muzikale helden! Het doorzettingsvermogen heb ik wel. Ik blijf mezelf gewoon ontwikkelen, beetje bij beetje; er valt ook nog genoeg te leren. 

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik voel me trots op m’n diploma Master of Education in Arts. Ook is het wel erg leuk als je je liedjes terughoort bij anderen!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? M’n eettafel mag wel ingeruild worden voor een vuurrode vleugel met barkrukken ernaast. Wordt wel netjes eten dan zonder knoeien! En dan ook maar meteen een grote tuin met een boom met een houten bank er omheen en in de slaapkamer een glazen plafond om naar de sterren te kijken! Ergens vlakbij m’n geliefden, waar op de wereld dat dan ook is.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik doe, denk en voel veel. En dan ben ik ook nog eens impulsief… Dus wanneer m’n dochter donderdag weg is, kan het zomaar zo zijn dat wanneer ze vrijdag terug komt, de wc ineens is behangen…

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? Tja, eigenlijk krijg ik die toch vooral binnenshuis, achter de piano of tijdens slapeloze nachten (alle tijd om te denken dan).

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? ‘Klank’ van Tom Serrien sluit aan bij mijn visie op muziek. De boeken van James T. Webb vond ik het fijnst om te leren over hoogbegaafdheid. Groot respect voor zijn werk. ‘Singing in the brain’ van E. Scherder laat zien wat muziek teweeg kan brengen in de zorg. Daarnaast heb ik veel onderzoeken gelezen via Google Scholar wat me veel heeft geleerd. Het heeft mij en m’n mening gevormd.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Wat ikzelf zou willen beluisteren; de stemmen van mijn geliefden, da’s de allermooiste muziek. En als ik een van m’n nabestaanden was, dan zou ik bij mijn afscheid kiezen voor een afgrijselijk lied; anders kun je nooit meer zonder bittere bijsmaak naar dat ene mooie nummer luisteren…

Wie is mijn held of heldin in fictie? Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? In fictie heb ik zo even geen held paraat. Een wereldverbeteraar zou het waarschijnlijk zijn. In real life m’n meiden! Hoe goed die het doen, en hoe lief, empatisch en emotioneel wijs die nu al zijn!

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? Op dit moment ‘Ancient Apocalypse’. Het is geen film, maar een serie die ik pas heb gezien en waar ik van onder de indruk was. Het gaat over (onbekende) geschiedenis en cultuur en daar houd ik van.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven’ mij? Steeds meer; ik neem voor mijn liedjes stukjes uit mijn leven, al dramatiseer of vervorm ik ze soms wel een beetje. Ik ben niet zo’n prater, ik ben lerende daarin, maar middels mijn muziek lukt me dat sowieso gemakkelijker.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Vooral akkoordprogressies trekken me in een lied, maar ik kan toch ook genieten van een mooie, beetje mysterieuze, songtekst. ‘Heaven can wait’ of ‘Hallelujah’ b.v., wat wordt er nu eigenlijk verteld? Dat probeer ik dan wel eens te ontrafelen. En vervolgens wil ikzelf zo’n mysterieuze tekst (proberen te) schrijven.

Naar welk project kijk ik uit? Ik vind samenspelen met andere musici heerlijk! Ik vraag anderen ook gewoon of ze een keer met me willen optreden.  Daarnaast wil ik heel graag mijn eigen muziek gaan inzetten tezamen met ervaringsdeskundigheid; afwisselend een stukje eigen ervaring vertellen en eigen muziek. Het thema kan bv zijn onbegrip, ‘op’ raken, niet-passend onderwijs of zorg bij hoogbegaafdheid, of thuiszittersproblematiek.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Zangeres Nancy Nahhas zit in de vooropleiding van de Rockacademie, en daar ga je zeker nog meer van horen! Kunstenares Anneke Haans heeft interessante projecten; ik vind haar natuurmandala’s bv erg mooi.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Info@clustersgoirle.nl 

Www.clustersgoirle.nl

https://www.youtube.com/channel/UC1jD9ulbckBJcpvakd3wBxQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s