Passie Pensioneert Nooit voor Frank Janse

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Pensioenkennis geven en pensioenkennis nemen! Ik vind het super mooi om als
pensioenconsultant van Montae & Partners impact te kunnen maken door het delen van pensioenkennis met klanten, collega’s, vakgenoten, studenten…eigenlijk iedereen voor wie ik met mijn pensioenkennis van toegevoegde waarde kan zijn. Andersom word ik enthousiast van het verbreden en verdiepen van mijn eigen pensioenkennis. Onder meer door gesprekken met collega’s en vakgenoten, het volgen van seminars en webinars en het lezen van vakliteratuur.

Wat is mijn grootste angst? Angst is een slechte raadgever. Ik zou het eerder zorgen willen noemen. Zorgen over de wereld waarin mijn kinderen opgroeien. Geopolitieke spanningen, het klimaat, de betrouwbaarheid van de overheid, de arbeidsmarkt, politieke versplintering, een polariserende samenleving. Zo maar een aantal belangrijke thema’s die in mijn ogen cruciaal zijn voor de wereld van morgen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De veelzijdigheid! Aan pensioen kleven onder meer juridische, fiscale, rekenkundige en communicatieve aspecten. Ik adviseer bovendien zowel pensioenfondsen als werkgevers. Ik vind het leuk om notities, blogs en vak- artikelen te schrijven, maar ook om in gesprek te gaan met klanten, discussies te voeren met collega’s en presentaties en colleges te geven. Soms werk ik op kantoor, dan weer bij een klant of vanuit huis. Verschillende vormen van veelzijdigheid die perfect samenkomen in mijn huidige werk. Daardoor is geen dag hetzelfde!

Wat is mijn grootste valkuil? Ik zeg wel eens dat ‘tijd’ mijn grootste vijand is. Dat komt omdat ik veel dingen interessant vind en
altijd een to-do-lijst in mijn hoofd heb. Die lijst wordt eigenlijk ook nooit echt kleiner: één ding eraf is twee dingen erbij. Daarin schuilt het risico dat ik altijd maar bezig ben. Gelukkig weet ik dat van mezelf en anders heb ik altijd nog mijn lieve vrouw en kinderen die op de rem trappen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Plezier in wat je doet is een groot goed. Naast werk is pensioen voor mij ook een hobby. Misschien zelfs wel een beetje een verslaving, omdat ik er iedere dag van de week op de een of andere manier mee bezig ben, plezier uit haal en niet zonder wil. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat dit in de toekomst ooit gaat veranderen. Ook niet als ik de pensioengerechtigde leeftijd (tegen die tijd waarschijnlijk rond de 70 jaar) bereik.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets, ik ben tevreden met wie ik ben. Natuurlijk wil ik mezelf wel blijven ontwikkelen en ontplooien, zowel in mijn werk als privé. Vooral door nieuwe ervaringen op te doen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Aan het begin van mijn loopbaan ben ik via de toenmalige staatssecretaris van Financiën uitgenodigd om voor de Europese Raad in Brussel een presentatie te geven over mijn pensioenscriptie. Als jong broekie van 23 jaar een presentatie geven die simultaan wordt vertaald in meerdere talen en vervolgens een stortvloed aan vragen van de leden van de Raad beantwoorden. Dat was een unieke ervaring en iets waar ik nog steeds met trots op terugkijk.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Noorwegen of Italië. Noorwegen voor de rust, de schitterende natuur en de vriendelijke mensen. Na afloop van een werkdag een bergwandeling maken of in stilte genieten van de fjorden, hoe mooi zou dat zijn! Italië vanwege ‘la dolce vita’ met heerlijk eten en drinken, veel zonuren en prachtige steden met historisch erfgoed. Bij nader inzien dus werken in Noorwegen en leven in Italië. Al romantiseer ik het leven in die landen nu misschien iets te veel; hier in Nederland hebben we het uiteindelijk ook heel goed.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn Zeeuwse nuchterheid: de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? Dat is voor mij niet plaatsgebonden. De ene keer ontstaat een idee als ik in de auto zit, dan weer als ik op de tennisbaan sta en een volgende keer ‘gewoon’ op kantoor.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Een boek dat diepe indruk op mij heeft gemaakt is ‘400 brieven van mijn moeder’ van Joseph Oubelkas. In het boek beschrijft Oubelkas zijn even bizarre als inspirerende verhaal over het harde leven in Marokkaanse gevangenissen na een onterechte veroordeling voor drugssmokkel. Het vertelt mij dat je er in alle omstandigheden het beste van moet maken, de kleine dingen in het leven moet waarderen en doorzettingsvermogen en relativeringsvermogen je ver kunnen brengen.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Muziek die herinneringen naar boven brengt. Bijvoorbeeld ‘Vivo per lei’ van Andrea Bocelli & Hélène Ségara, het nummer dat werd gedraaid toen we met een bootje aankwamen op onze bruiloft. En ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry & The Pacemakers, dat me doet terugdenken aan een super leuk weekend met vrienden in Liverpool. We hebben toen een voetbalwedstrijd van Liverpool bezocht, waar dit lied voorafgaand aan de wedstrijd hartstochtelijk wordt meegezongen door iedereen in het stadion. Kippenvel all over the place!

Wie is mijn held of heldin in fictie? Sherlock Holmes, een briljant personage! Iemand die in iedere situatie kalm blijft, zich niet laat afleiden door onbenulligheden, verrassend uit de hoek kan komen en verbaal heel sterk is. Zijn gebrek aan sociale vaardigheden neem ik daarbij voor lief.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De mensen die werkzaam zijn in de zorg en het onderwijs. Zij doen super belangrijk werk, omdat zorg en onderwijs belangrijke bouwstenen van de samenleving zijn. De samenleving verwacht veel van deze mensen, terwijl zij daar lang niet altijd de waardering voor terugkrijgen die ze verdienen. En toch blijven deze mensen zich altijd vol inzetten voor ‘de goede zaak’.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? Ik kijk niet zo vaak films, maar een film die me goed is bijgebleven is ‘Blood Diamond’. Het is al een oudere film, maar mocht je die nog niet gezien hebben dan is het zeker de moeite waard om
hier een avondje voor uit te trekken.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Het leven is wat je er zelf van maakt. Je hebt niet op alles invloed, maar je zit wel aan het stuur van je eigen reis. Je bepaalt je eigen weg door de dingen die je doet en de keuzes die je maakt.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Een grote rol, in letterlijke en figuurlijke zin. Letterlijk omdat mijn werk grotendeels bestaat uit het vertellen van verhalen in de vorm van notities, presentaties, gesprekken, blogs, artikelen, enz. én
het tot mij nemen van verhalen. Figuurlijk omdat het leven een aaneenschakeling van verhalen is
in de vorm van gebeurtenissen, gevoelens, ervaringen, gedachten.

Naar welk project kijk ik uit? Er liggen veel uitdagende projecten in het verschiet. Die projecten hebben met name betrekking
op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Bij iedere klant verloopt dit traject anders en dat maakt ieder project interessant en uniek! Daarnaast hebben mijn collega’s en ik een aantal leuke ideeën voor publicaties, maar daar verklap ik nu nog niet te veel over. Via mijn LinkedIn kom je daar de komende tijd vanzelf achter!

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Job Quast, een vriend die met zijn loopbaan aantoont dat passie nooit pensioneert en vaak mooie verhalen kan vertellen over de dingen die hij op zijn werk meemaakt.

Hoe kun je contact met mij opnemen?
E-mail: frank.janse@montaepartners.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/frank-janse/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s